Skocz do zawartości
  • 0

szklanka szrapnela z I wś

justomen

Pytanie

Napisano
proszę o podpowiedz. czy po prawidłowej detonacji szrapnela szklanka była w całosci, czy miała rozleciec sie na kawałki. i czy zapalnik po detonacji odlatywał cały?
znalazłem kilkanascie całych szklanek,kilkadziesiat dekielków króre wypychały kulki , ale zapalnik cały tylko jeden.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
proszę o podpowiedz. czy po prawidłowej detonacji szrapnela szklanka była w całosci, czy miała rozleciec sie na kawałki. i czy zapalnik po detonacji odlatywał cały?
znalazłem kilkanascie całych szklanek,kilkadziesiat dekielków króre wypychały kulki , ale zapalnik cały tylko jeden.
Napisano
Zależy o jaki zapalnik chodzi :) Carskie z racji materiału z jakiego były wykonane ( kapturek - mosiądz , pierścienie-aluminium) rozpadał się na kawałki . Austriackie z kolei (w całości mosiężne) zazwyczaj trafiają się całe . :)

Pzdr
Napisano
austryjackie właśnie kopie po kawałku, czasem pierscienie były wykonane z róznych stopów jedne zachowały sie doskonale a inne uległy utelnieniu. niemiecki znalazłem prawie cały hz"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie