Xanadu Napisano 22 Marzec 2008 Autor Napisano 22 Marzec 2008 Wygląda jak blok szlaki, ale jest dość mocno oblepione (jeszcze) gliną i ziemią, ale jeszcze dziś wezmę się za obmycie tego.Wykrywacz dostaje szału, kiedy go zbliżę, ale na szlakę mi to nie wygląda. również na nic pochodzenia cywilizacyjnego"... zatem... co to za cholerstwo?Zdjęcie załączę jutro, kiedy odzyskam aparat od mojej pani ;)Waży może ze 2 kilogramy, wielkość przybliżona ok. 30 cm długości na ok. 15 szerokości i ok 10 wysokości w najszerszych punktach o.OSzlaki wokół znaleziska było sporo, bo przy dukcie leśnym na to trafiłem... ziemia wokół przesiąknięta była dzą".Rzecz w tym, że szlaka jest raczej dość porowata, to zaś nie specjalnie. Na oko - nie widzę w ogóle porowatości... no i waga mi nie pasuje... Zaryzykuję przypuszczenie: odłamek meteorytu? Jako, że leżał dość płytko (ok. 10cm) więc może przywędrował razem z tą szlaką - leżącą obecnie na dukcie?
Hansdekawka Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 Od takich rzeczy jest dział IDENTYFIKACJA".
fraktal Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 Raczej odpad z huty. Też już miałem swój meteoryt" znaleziony na leśnej drodze. Później okazało się, że choć do hut mam setki kilometrów, ktoś utwardzał drogę odpadami hutniczymi.
Xanadu Napisano 22 Marzec 2008 Autor Napisano 22 Marzec 2008 Być może masz rację fraktal, bo cięższe to jest niż sądziłem... ponad 8 kilogramów! Obok położyłem komórkę, aby w przybliżeniu przedstawić obiekt.Szkoda w sumie, liczyłem na coś ciekawszego :DAle przynajmniej rozwiałeś moje wątpliwości.
krzysiek1976 Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 Witam!!! Podobnie jak fraktal, też miałem swoje meteoryty". Jeden z nich wyglądał identycznie jak Twój, tylko był 20 razy mniejszy. Przyciągał magnes, zreszta Twój też pewnie będzie to robił. Niestety był to tylko odpad z huty.Najlepiej odetnij mały kawałek i wyślij do identyfikacji do p.Marcina C.Jego stronę www znajdziesz w necie -wpisz w google meteoryt". Pan Marcin jest bardzo chętny do pomocy, a pozatym zna się na rzeczy chyba lepiej niż hieny z pewnego instytutu, które biorą za id min. 50 zł.PozdrawiamKrzysiek
krzysiek1976 Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 Zapomniałem dodać, że zawsze jest jakiś procent szansy, że to będzie TO!!!!!!!!!
Xanadu Napisano 23 Marzec 2008 Autor Napisano 23 Marzec 2008 Dzięki, na razie ograniczyłem się maila.Zobaczymy, co z tego wyniknie :)
Xanadu Napisano 24 Marzec 2008 Autor Napisano 24 Marzec 2008 Niestety, nie tym razem :(Co prawda, przy próbie nacięcia piętki brzeszczotem, okazało się być twarde jak cholera a nacięcie było bielutkie w środku, jak przy metalu, ale jednak nie...udało mi się odłamać kawałek i lekko zapachniało czymś między smołą a asfaltem :/Ciekawe, że zapach bardzo szybko się ulotnił i nawet teraz wcale nie czuć, że tam jest smoła o.OZapewne otoczka zawiera w sobie jakieś żelazo - widać teraz - na przekroju. Postanowiłem zachować sobie ten odłamek na pamiątkę swego pierwszego meteorytu" :)
mesert Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 Spotkałem ostatnio w lesie pod Radłowem mały kopiec czegos takiego-w środku lasu,wykrywacz oszalał.Wyglądają te bryły jak jakaś pozostałość po wytopie surówki z dymarek.Diabli wiedzą kto i w jakim celu wysypał tą szlakę w lesie
Xanadu Napisano 25 Marzec 2008 Autor Napisano 25 Marzec 2008 Wiesz, mesert, równie dobrze mógłbyś zapytać, dlaczego ludzie wywalają do lasu śmieci czy całe wywrotki gruzu :/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.