Skocz do zawartości

resztki panzer-sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

teraz trochę przynudzę:
niedługo po tym dokonałem rekonesansu w terenie miejsce dało pewne nadzieje że może tam faktycznie coś być - ale saperka i wredna aura (paskudny teren - bagno dosłownie-nawet ta grobla)nie pozwoliły zweryfikować sygnałów. W międzyczasie złapałem trochę info od mojego rozmówcy - nie były dobre - tzn nasz czołg" - w nie dość odległym czasie był przez miejscowych regularnie po kawałku odstawiany do pobliskiego skupu złomu.

kiedy udało mi się trafić trochę lepszą pogodę postanowiłem ruszyć w teren - mimo że było wszędzie dość sucho tam po wykopaniu dołka na 30-cm - woda wchodziła i ledwo fotki zdążyłem robić - ciężki teren, ale bywają gorsze.

dalej mieszając wątki opowieści z moimi poszukiwaniami wspomnę o okolicznościach (tak jak to usłyszałem)związanych z miejscem spoczynku naszego działa. Było to mniej więcej tak Niemcy uciekając przed nadciągającymi wojskami armii czerwonej próbowali sforsować rzekę(płynie w tle prostopadle do grobli)
niestety grząski grunt nie pozwolił im na to więc porzucili sprzęt" - tyle z opowieści czy tak było? dotychczasowe opowieści mniej więcej się sprawdzają.

wyprawa z której prezentuje fotki miała miejsce parę miesięcy temu - udało mi się dokopać w kilku miejscach z niemałym zresztą trudem. Kilka metrów od miejsca największego sygnału znalazłem pustą łuskę kalibru 75mm oraz (nie wiem jak to tłumaczyć) sprężynę od magazynku do flaka.

Dziś wybrałem się tam ponownie - i doświadczyłem cudownych właściwości podłoża na sobie - w jednej chwili autko pochłonęło bagno - dosłownie! Wyruszyłem po pomoc - dotarłem do najbliższej wioski i zorganizowałem ciągnik. Kiedy wróciliśmy po samochód stał on już zawieszony na podwoziu - także że ledwo otworzyłem drzwi. Auto zdołaliśmy na szcęście wyrwać z grząskiej mazi!

Na zdjęciu druga gruba blacha.
Przez przygodę z samochodem dziś tylko zdołałem zmierzyć tak +/- nasz obiekt (wymiary to około 2,6m na 3,8m)
I na razie nie ma po co tam wracać - teren musi przynajmniej podeschnąć tak jak wtedy kiedy udało mi się zrobić tych parę marnych fotek.

witaj huk - u!
Tak naprawdę na tą chwilę nic innego nie pozostało - więc może wolnym czasem odwiedzę parę pobliskich domków.

I na chwilę obecną to tyle - jakby coś więcej w sprawie sie działo postaram się co nieco wrzucić - ale po dzisiejszym dniu i wielu godzinach zmagania sie z wspaniałymi urokami przyrody - raczej trochę odpocznę:)

...i na koniec fotka poglądowa tego co po nocach mi się śni:)

pozdrawiam!

witaj kopacz18...
gratuluję trafienia.
Składamy w Muzeum w Skarżysku StuGa i stąd moja prośba o kontakt telefoniczny lub meilowy.
Wszystkie dane adresowe znajdziesz na naszej stronie www.
pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim czytającym.
Artur Buńko

• 5 months later...

...po dłuższej przerwie - jestem wam winien dokończenie tej historii - otóż zgłosili się do mnie panowie ze Stowarzyszenia działającego przy M.O.B - z którymi wybraliśmy się w teren - akcja miała miejsce jakiś czas temu - po pertraktacjach z właścicielem terenu zabraliśmy się za łopatologiczną część naszej wyprawy - niestety efektem naszych prac było odsłonięcie resztek jakiejś ciężarówki która została zniszczona (jak twierdził właściciel terenu) razem z naszym stugiem - akcja w gronie ludzi z pasją była fajną przygodą - być może akcja jeszcze zostanie ponowiona - (chodzi o szersze przeszukanie terenu) - ale żadnych konkretnych terminów nie znam - finałem akcji było wciągnięcie elementów z tej ciężarówki do ewidencji W.K.Z i poznanie bardzo interesujących ludzi związanych z historią i eksploracją których serdecznie pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie