Skocz do zawartości
  • 0

Co to za tasak?

yano

Pytanie

Napisano

Witam
Mój kolega jest w posiadaniu pamiątki rodzinnej od wielu już lat, ale nie wie co to za model tasaka.
Może ktoś wie co to za typ oręża i w jakim okresie czasu mógł być używany?
Na chwię obecną nie wiem nawet jakie ma wymiary, ale coś około 45-50 centymetrów długości.
Z góry dziękuję za wszelkei podpowiedzi.
yano

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trzpień z drugiej strony.
Dzięki kijow za sugestię, stare to na pewno jest, ale aż tak stare to chyba nie. Po pierwsze- jest za krótkie, a po drugie w typach mieczy nie ma takiego typu jak ten- ma przekrój prawie romboidalny; więc ja obstawiałbym na tasak- coś w stylu tasaków artyleryjskich, np. francuskich lub pruskich.

Napisano

Zastawiałem się, czy to czasem nie jest francuski tasak saperski Gladius 1810. Ale nie znam wymiarów owego tasaka. Poza tym nie wiem, czy miały one jakieś bicia na trzpieniu.

Napisano
To co Panowie- nikt już więcej żadnych sugestii nie ma co do tego kawałka żelaza?:)
I przy okazji- czy tasaki artyleryjskie mają takie wycięcia przy mocowaniu rękojeści, bo jeszcze nie miałem okazji zobaczyć tasaka bez rękojeści- gdyby ktoś miał fotkę to poproszę o wklejenie.
kijow wspomniał, że może to być miecz- najbliższy kształtem jest typ XVIII, ale chyba nie jest to mieczyk:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie