Adam_91 Napisano 17 Marzec 2008 Autor Share Napisano 17 Marzec 2008 Witam ! Chciałbym odtworzyć belgijskie jednostki Wallonien. Jednak nie jestem pewny co do munduru. Czy mógłby ktoś powiedzieć jaki mundur sie nada(stopień szeregowca). Chodzi mi o całość czapka, spodnie, mundur sukienny, buty.Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 17 Marzec 2008 Share Napisano 17 Marzec 2008 Istotne jest tez to który rok (lata ) cię interesują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam_91 Napisano 17 Marzec 2008 Autor Share Napisano 17 Marzec 2008 Najlepiej początek czyli 1941 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peiper Napisano 19 Marzec 2008 Share Napisano 19 Marzec 2008 To najlepszy będzie mundur Wehrmachtu z szarotkami" na rękawie i czapce.Walonowie to 373 batalion piechoty (Wehrmacht)styczeń-luty 42 przydzieleni do 100 Dywizji Strzelców Górskich. Potem walczą w składzie 68 Dywizji Piechoty a następnie 87 Dywizji Strzelców Górskich. Od czerwca 1943 w Waffen-SS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 22 Marzec 2008 Share Napisano 22 Marzec 2008 Gdy Wallonia była przydzielona jeszcze do Wehrmachtu występowała jeszcze nazwa Legion Waloński :P.A swoja drogą to , co do opisu umundurowania Wallończyków po VI1943 mam taki cytat (może sie autorowi przydać) : Żołnierze dywizji nosili typowe mundury Waffen SS; wyróżnikami były krzyż burgundzki - na patkach , takiż krzyż burgundzki na białym tle, względnie tarcza z barwami narodowymi Belgii - czarnym ,żółtym i czerwonym oraz napisem "Wallonie , a także nieregulaminowa opaska z napisem "Wallonien - na rękawach mundurów. (lewych) Weterani 373 Batalionu mieli prawo do symbolu szarotki - odznaki strzelców górskich"Mam nadzieje ,że się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 22 Marzec 2008 Share Napisano 22 Marzec 2008 Nie wiem z czego to jest cytat, ale nie ma ani jednego zdjęcia potwierdzającego, że Walonczycy uzywali patek z krzyżem burgundzkim, nosili klasyczne - z runami sig, co do insygniów jednostek górskich, tak, oczywiście w wersji dla WH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 22 Marzec 2008 Share Napisano 22 Marzec 2008 Front Wschodni 1941-1945" Leon Degrelle , krotka historia jednostki na końcu książki , może skan dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam_91 Napisano 23 Marzec 2008 Autor Share Napisano 23 Marzec 2008 Bardzo bym był wdzięczyn za skan !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 24 Marzec 2008 Share Napisano 24 Marzec 2008 Proszę cię bardzo. Źródło już podałem wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 24 Marzec 2008 Share Napisano 24 Marzec 2008 i jakaś fotka potwierdzająca fakt używania patek z krzyżem burgundzkim nie byłaby błędem, nadal uważam, ze to science fiction, ale chętnie dam się wyprowadzić z błęduPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 15:26 24-03-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 24 Marzec 2008 Share Napisano 24 Marzec 2008 http://www.dws.xip.pl/reich/wafenss/28dgren.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 24 Marzec 2008 Share Napisano 24 Marzec 2008 To gdzie pod podanym linkiem była ta fotka? Rysunek samej patki miałby być dowodem na ich używanie przez Walończyków? Fotka z epoki z widoczną patką na kołnierzu i posypuję głowę popiołem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 24 Marzec 2008 Share Napisano 24 Marzec 2008 Mam na myśli np. taką - oczywiście potwierdza ona używanie patek runicznych, ale... ręka królewny Gryzeldy i połowa królestwa czeka na tego, który dostarczy dowód na obecność krzyża burgundzkiego na patkach Walonów w ss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 24 Marzec 2008 Share Napisano 24 Marzec 2008 Duńczyk, podałem link tylko dlatego, że jest tam napisane ,,Żołnierze dywizji walońskiej -mieli prawo- noszenia patki z wizerunkiem krzyża burgundzkiego,, i nie twierdzę, że nosili takie patki ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 24 Marzec 2008 Share Napisano 24 Marzec 2008 Właśnie miałem zacytować to samo. Widać nie często z przyzwolenia korzystano , możliwe z samej niewiedzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perun Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 Na własne oczy widziałem fotografie żołnierza Wallonien z krzyżem burgundzkim na patce. Zdjęcie mam w swoich zbiorach na innym komputerze więc go tutaj nie zamieszczę, mam też jednak nadzieje, że uwierzycie mi na słowo. W niedawno wydanej książce Bartosza Wrony o niemieckim umundurowaniu przeczytać można, że Waloni preferowali patki z runami sig, ale te z krzyżami też się zdarzały, choć już rzadziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 No cóż koledzy jeśli ktos powołuje się na źródło to część odpowiedzialności za treści tam umieszczone, spadaja na niego, wartośc poznawcza takiej strony, gdzie autor" ani się nie podpisał, ani nie zacytował z czego korzystał przy tworzeniu dzieła", jest conajmniej wątpliwa. Żołnierze dywizji walonskiej mieli prawo do noszenia róznych rzeczy: np. odznaki związku reksistowskiego, co jest widoczne na kieszeniach ich mundurów, ale kwestia patek to juz zupełnie inna historia. W historiografii Waffen SS znane są projekty patek dla przedstawicieli różnych nacji skupionych w ss - stewa drakaru dla dywizji Wiking, miecz Joanny d'Arc dla Francuzów itd. Taka była też historia z krzyżem burgundzkim na patce walonskiej, nie wyszła poza fazę pomysłu i propozycji. Waffen ss była prywatna armią Himmlera i wszystko co tam się dział0o wymagało jego zgody, a jak wiemy z historii tacy dostojnicy bywają grymaśni i tak konczy się historia patki walonskiej.Żeby nie bylo, że czerpię z własnej głowy to polecam : Richard Landwehr, Jean-Louis roba i Ray Merriam The Wallonien the history of the 5-th SS-Sturmbrigade and 28th SS Volunteer Panzergrenadier Division" Merriam Press 2006 i wszystko będzie jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 To co napisał niejaki Bartosz W. (bo za wydawanie tak marnych publikacji powinno się karac :P) to wielka bzdura, Wallonczycy wcale nie preferowali patek z runami Sig, po prostu albo tych z krzyżami nie otrzymali na czas, albo otrzymali ich malenka ilosc a w 45 i tak mieli znacznie wieksze problemy...Zreszta połowa tej publikacji to domysły i teorie, często bzdurne, a fotografie mundurów na Tshircie i z pasem MO z niklowana klamra to jakis smiech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 kolego Perun, jednak poprosze o tę fotkę, z przyjemnością się czegoś nowego nauczę o dyskutowanej jednostce, fakt, że posiadasz ją na innym komputerze jest niezwykle chwalebny, już Ci zazdroszczę, ale ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perun Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 Wiem, że książka Wrony nie jest najlepszą publikacją na świecie na temat niemieckiego umundurowania i sporo w niej defektów, jednak ja takowe zdjęcie mam. Jestem tego pewien jak tego, że jutro wstanie słońce. Być może ta patka jest jakąś żołnierską samoróbka, ale JEST. Za tydzień wracam do domu i nie zapomnę tu rzeczonego zdjęcia zamieścić, ciekawe co wtedy powiedzą wymienieni nad moim postem szanowni eksperci. Zresztą nie kłóćmy się, chodzi o ustalenie prawdy i nie musimy z siebie drwić ani skakać sobie do oczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 Ja nie drwie z nikogo z kim tu dyskutuje, zreszta założyłem ze byc moze takie patki sie pojawiły ale noszenie zwykłych nie było spowodowane ich preferowaniem jak twierdzi tow. B.W ; ) i jedyne z czego drwie to ta pseudo pozycja ksiazkowa ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 26 Marzec 2008 Share Napisano 26 Marzec 2008 Inne źródło : David Littlejohn Foreign Legions of the Third Reich" vol. II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perun Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcie Sturmanna SS Wallonien z kontrowersyjną patką. Nie pamiętam niestety gdzie to zdjęcie znalazłem, ale nie wygląda ono na fotografie z rekonstrukcji, tym bardziej, że w prawym dolnym rogu widoczne są ślady pieczęci. Najprawdopodobniej pochodzi ono z wehrpassu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perun Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 Oczywiście to nie Sturmann przewidziało mi się, że na prawej patce ma pasek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.