thomson Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 Witam. Mam właśnie taki problem-gdy kupiłem sprzęt sprzedawca mowił , że hełm znajdzie do 1,50m głębokości.Sprawdziło się ,ale teraz wykrywacz mi jakoś osłabł wykrywa hełm zaledwie do 1 m. Pomocy może ktoś wie co się stało? Moze to tylko jakas drobnostka i nie będe musial jechac do Puław.Baterie sa w nim nowe.a oto moje ustawienia:Rodzaj pracy: 1Tłumik gruntu: 3Reg dzwięku: 9Dyskryminacja:8-9Balans gruntu:0Bardzo proszę o pomoc.
kaliber44 Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 Ja też mam salamandre z sondą 36 cm i wykrywa hełm z około 120 cm.Nie wiem czy te 150 cm na hełm jest realne.Może ustaw pokrętło tłumik gruntu w pozycje 9-10,bo tym pokrętłem ustawiasz czułość i zasięg się zwiększa.Aha i największy zasięg powinien być na all metal , czyli rodzaj pracy G".Pozdrawiam.
thomson Napisano 18 Marzec 2008 Autor Napisano 18 Marzec 2008 A może ktoś by jeszcze dorzucił pare słow o tej salamandrze?
diadem Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Witam, ja mam co prawda F555 ale to prawie identyczny układ. Ja mam manipulatory: przełącznik rodzaju pracy z gruntu na dyskryminację, pokrętło dyskryminacja, pokrętło balans gruntu, pokrętło tune(trashold), pokrętło czułości, pokrętło regulacji dźwięku, przycisk resetWięc tłumika nie mam.Układ ustawiam tak: odpalam, wciskam kilkakrotnie przycisk reset i ustawiam pokrętłem tune sygnał wiodący na ledwo słyszalny, wszystko to robię w trybie pracy grunt, następnie zbliżam sondę do ziemi i podnośże ją, jeżeli sygnał akustyczny się zmienia to tak reguluję balansem, aby był możliwie jak najstabilniejszy i niezmienny. Po ustawieniu balansu pracuję w trybie grunt, jeżeli coś napotkam przechodzę w tryb dyskryminacja i mogę wtedy stwierdzić czy to kolor czy też nie. z tym, że dyskryminacji nigdy nie daję na 8 czy 9, robie to z wyczuciem. Tak więc może w zbyt mocno skręconej dyskryminacji tkwi Twój problem. A co do osiągów to można je znacznie poprawić dodając dopalacz oparty na układzie uA723.
thomson Napisano 19 Marzec 2008 Autor Napisano 19 Marzec 2008 Aha. A moze ktoś by odpowiedział co ma taką salamandre jak ja??? Proszę o pomoc
saper132 Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 jesli zbierasz militarke to sprzedaj go i kup se midasa firmy saper na militarke ejst niezawodny.pzdr
thomson Napisano 21 Marzec 2008 Autor Napisano 21 Marzec 2008 No gdzie sa ludzie co mają te salamandry?
terenowiec69 Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 Nie ma,bo to nie najlepszy wykrywacz i nikt nie inwestuje w to coś".Kup coś z zachodnich wykrywek.P.S Jak tam wykopki na studziankach.
thomson Napisano 21 Marzec 2008 Autor Napisano 21 Marzec 2008 U mnie w regionie wszyscy go maja. No dajcie jakies rady. A jak co to zachodniego nie kupie :)PS Na studziankach nie kopie bo zryte zabardz.
thomson Napisano 22 Marzec 2008 Autor Napisano 22 Marzec 2008 A moze producent tej salamandry by się odezwał?????
brunno Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 Największe zasięgi SALAMANDRY będą przy takich ustawieniach Rodzaj Pracy-G Tłumik Gruntu 8-10 Reg.Dźwięku 10 Dyskryminacja 0 Balans gruntu około 7 (Balans Gruntu należy ustawić nad gruntem i nie jestem w stanie powiedzieć gdzie wypada w twoim wykrywaczu przedział 6-8)Alternatywą do poszukiwań militari jest Rodzaj pracy-I Dyskryminacja 10 Reg.Dźwięku 10 Balans gruntu może pozostać na 7 Tłumik Gruntu 3-4 ale wtedy wykrywacz traci na czułości i hełm będzie wykrywał z około 1m
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.