Skocz do zawartości

Żeton znaleziony w Wilanowie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolega w okolicach pałacu w Wilanowie znalazł zagadkowy żeton (bez wykrywacza!), wykonany jest ze stopu miedzi (zielona patyna), zarówno na awersie jak i rewersie umieszczona jest cyfra 10. Wydaje mi się że kształ jedynki jest charakterystyczny dla XVIII w. - co to może być?
Pozdrawiam
SZZ&company

Napisano
Ta jedynka jest raczej XIX - wieczna, albo nawet późniejsza. I tak jak pisał Jacoby jest to żeton folwarczny (dominialny).
  • 2 months later...
Napisano
dlaczego folwarczny a nie kelnerski kupiecki czy przyemysłowy? każdą z tych form pieniądza zastępczego mogła być ta monetka. Więcej rozwagi bo tworzą się mity.
Napisano
Dalczego folwarczny? Ano, tak sie jakoś przyjęło nazywać tego typu znaleziska, szczególnie te o bardziej rustykalnym wyglądzie.
Oczywiście, może to być kelnerski, fabryczny, tramwajowy czy jaki tam jeszcze można sobie wymyślić.
Napisano
I w tym właśnie problem, że się przyjęło. Ignorancja tematu nie zwalnia od odpowiedzialności za tworzenie mitów, mitów, które żyją swoim życiem wbrew literaturze tamatu, wbrew rzeczywistoćci - przeglądnąłem sobie trochę starszych wątków wpisując w wyszukiwarkę żeton (y),(ów)" - i włosy się jeżą. Ciekwe jak ja bym wszystkie bagnety, kordziki czy też kordelasy wszelakie określał mianem noże ( no bo w końcu ostrze ma ) - już widzę to larum. Ale to taka dygresja.
Pozdrawiam
Arkadiusz Gościnny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie