SZZ Napisano 5 Luty 2004 Autor Napisano 5 Luty 2004 Kolega w okolicach pałacu w Wilanowie znalazł zagadkowy żeton (bez wykrywacza!), wykonany jest ze stopu miedzi (zielona patyna), zarówno na awersie jak i rewersie umieszczona jest cyfra 10. Wydaje mi się że kształ jedynki jest charakterystyczny dla XVIII w. - co to może być?PozdrawiamSZZ&company
Jacoby Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 Witam.Postawiłbym na żeton folwarczny.Wiek jeso wtedy bedzie oscylował w granicach XX wieku.....Pozdrawiam
beyo Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 Ta jedynka jest raczej XIX - wieczna, albo nawet późniejsza. I tak jak pisał Jacoby jest to żeton folwarczny (dominialny).
Gość Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 dlaczego folwarczny a nie kelnerski kupiecki czy przyemysłowy? każdą z tych form pieniądza zastępczego mogła być ta monetka. Więcej rozwagi bo tworzą się mity.
beyo Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 Dalczego folwarczny? Ano, tak sie jakoś przyjęło nazywać tego typu znaleziska, szczególnie te o bardziej rustykalnym wyglądzie.Oczywiście, może to być kelnerski, fabryczny, tramwajowy czy jaki tam jeszcze można sobie wymyślić.
GoAr Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 I w tym właśnie problem, że się przyjęło. Ignorancja tematu nie zwalnia od odpowiedzialności za tworzenie mitów, mitów, które żyją swoim życiem wbrew literaturze tamatu, wbrew rzeczywistoćci - przeglądnąłem sobie trochę starszych wątków wpisując w wyszukiwarkę żeton (y),(ów)" - i włosy się jeżą. Ciekwe jak ja bym wszystkie bagnety, kordziki czy też kordelasy wszelakie określał mianem noże ( no bo w końcu ostrze ma ) - już widzę to larum. Ale to taka dygresja. PozdrawiamArkadiusz Gościnny
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.