Skocz do zawartości

Zmarł Rosomak" Pospieszalski. Jeden z ostatnich cichociemnych.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po klesce wrzesniowej przez Slowacje, Wegry, Jugoslawie i Francje przedostal sie do Anglii.
Wstepuje do naszych sil zbrojnych, wyslany najpierw do Szkocji - Inverlochy. Nastepnie szkolony w Briggens -Anglia
http://www.bbc.co.uk/ww2peopleswar/stories/01/a3701701.shtml
Ostatecznie zostaje instrubtorem w naszej bazie 43 -Audley End.
Instruktor lacznosci radiowej, kodow i lacznosci ziemia-lotnik.
Uczestniczyl w operacji Freston- zrzucony podczas powstania warszawskiego razem z agentami brytyjskimi w celu rozpoznania sytuacji.
Pozostale pseudonimy: Luk, Anthony Currie zwany w bazie 43 profesorem.

Czesc jego pamieci. [i]
Napisano
26/27 XII

Operacja lotnicza Freston"

dowódca kpt. naw. Roman Chmiel

Ekipa Freston" - brytyjska misja wojskowa:

płk D.T. Hudson

mjr P.R.C. Solly-Flood

mjr P. Kemp

sierż. D. Galbraith

oraz oficer łącznikowy

kpt. Antoni Pospieszalski Łuk"

Tekst pochodzi ze strony Whatfora. Skopiowany za zgodą autora.
Napisano
Koniec lat 70-tych z wujkiem pojechałem w wakacje samochodem z Katowic do stolycy; zabrali się z nami do Piotrkowa znajomi wujka. Pierwszy raz wtedy byłem w Piotrkowie i przy okazji pokazano mi kawałek starego miasta z gmachem Trybunału Koronneg. Znajoma wujka spotkała na ulicy starszego mężczyznę, z którym serdecznie się przywitała. Był to jej profesor angielskiego z Liceum. Pamiętam była dłuższa rozmowa w pobliskiej kawiarni, mnie starszy pan przy okazji zapytał co robię i do jakiej szkoły wybieram się po podstawówce. I tyle...
Potem, kiedy zapytałem znajomą wujka, która chyba była dziennikarzem w jednej ze śląskich gazet, czy profesor był ostrym belfrem? Odpowiedziła, że to nie był zwykły nauczyciel, że to CICHOCIEMNY. Jako dziecko peerelu" pierwszy raz usłyszałem to słowo...
  • 1 month later...
Napisano
a propo Adama Trybusa- mieszkam w Pabianicach, on tu kierowal super akcja odbicia wiezniow z aresztu ub po wojnie. przebrali sie w mundury nkwd, i w dzien zrobili akcje, notabene 200m od koszar sowieckich. malo znany epizod,ale akcja wzorowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie