pawel_breslau Napisano 13 Marzec 2008 Autor Napisano 13 Marzec 2008 Witam.Ostatnio wpadła mi w ręce taka oto osłona dłoni od pałasza pruskiego.Częściowo udało mi się ją wyczyścić lecz co srobić aby doprowadzić ją do świetności z okresu z którego pochodzi?I jak później ją zakonserwować?Będę wdzięczny za wszelkie rady.Nie wiem z jakiego materiału jest zrobiona,miedź,mosiądz?Znawcy tematu zapewne to wiedzą i wierzę że udzielą mi odpowiednich wskazań.Pozdrawiam.Paweł
Cyrograf15 Napisano 15 Marzec 2008 Napisano 15 Marzec 2008 To jest mosiądz. Można ją podpolerować aby bardziej błyszczała. Niestety to powoduje zacieranie detali. Mosiądz nie wymaga specjalnie konserwacji. Osobiście zostawił bym tak jak jest.Wojtek
pawel_breslau Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 W sumie można zostawić tak jak jest (na tyle się wyczyścił) ale właśnie miejscami,między detalami są nadal ciemniejsze miejsca i to chciałbym usunąć.Czy ktoś z Was może wie jak tego uczynić?Pozdrawiam.Paweł
Cyrograf15 Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 Polecam drewnianą wykałaczke (nie koniecznie jedną, raczej paczke) i sporo cierpliwości :)Wojtek
pawel_breslau Napisano 17 Marzec 2008 Autor Napisano 17 Marzec 2008 No fajnie Cyrograf15.Wykałaczki i sporo cierpliwości ale jakiego roztworu użyć żeby nie zajechać się na śmierc:)Głównie o to mi chodzi.Pozdrawiam.Paweł
Cyrograf15 Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Nie ma takiego cudownwgo roztworu. Pozostaje czyszczenie mechaniczne.Wojtek
pawel_breslau Napisano 20 Marzec 2008 Autor Napisano 20 Marzec 2008 OK i dzięki za zainteresowanie.Pozdrawiam.Paweł
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.