De Horsting Napisano 12 Marzec 2008 Autor Napisano 12 Marzec 2008 Proszę o identyfikację.Pozdrawiam dzięki.
De Horsting Napisano 12 Marzec 2008 Autor Napisano 12 Marzec 2008 Jeden kolega napisał mi na maila,że w tych szelkach dziwne jest to kółko widoczne na tym zdjęciu,że nigdy takiego nie widział.
valdeck2 Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 pozdrawiamtak to fakt, w tego typu szelkach na tych paskach były klamerki w kształcie prostokąta lub litery D a na paskach głónych metalowe haki wykonane ze stali bądź z aluminium, na pewno nie było takich kółeczek, takie kółeczko występowało na złączeniu pasów głownych i paska któy był z tyłu pleców. Pod tym kółkiem była również skózana podkładka. zresztą zdjecia takich szelek są w duze ilości na róznego rodzaju stronach z wyposażeniem WH.pozdrawiamvaldeck2
valdeck2 Napisano 13 Marzec 2008 Napisano 13 Marzec 2008 pozdrawiamżołnierz który nosił te szelki wcale nie musiał byc knypkiem, szelki były mocowane do pasa głównego i pomagały dzwigać oporządzenie, tzn np saperkę, bagnet, ładownice, chlebak itp. pas z reguły był podciągany wysoko, na pewno wyżej niż normalny pasek od spodni i przez to może się wydawać, że szelki są dla knypka", zresztą sam kiedyś sie tak naciąłem ale kilka zdjęć z oporządzeniem pomogło mi zrozumieć jak się takie szeleczki powinno nosić, proponuję skorzystac z google wpisać wyposażenie werhmacht albo germanmilitaria i tam powinny pojawić się stosowne obrazki, pozdrawiamvaldeck1
De Horsting Napisano 12 Marzec 2008 Autor Napisano 12 Marzec 2008 Właśnie..drugi kolega napisał,że są jakieś dziwne"...może ktoś prześle mi link z szelkami WH ???Żołnierz który je nosił,musiał być knypkiem..góra 165 cm..
R51 Napisano 13 Marzec 2008 Napisano 13 Marzec 2008 Gratuluje trafienia. Bardzo fajny i dosyć poszukiwany fant. Nie wiem z jakiego powodu pojawił się wniosek że yły dla knypka". Na moje to normalne szelki...Pozdrawiam
De Horsting Napisano 13 Marzec 2008 Autor Napisano 13 Marzec 2008 Szukałem takich szelek ,ale identycznych nie znalazłem...Zawsze się czymś różnią,a to kółko a to zapięcia..Może ktoś podpowie,czy możliwe jest ustalenie formacji ???A z tym knypkiem to ja biorę miarę na siebie ;-) a nie powinienem...na mnie wszystko jest małe ,ponieważ mam prawie 2 metry.Koledzy napisali mi na maila,że dziwne są również sygnatury.Na szelkach powinna być okrągła sygnaturka z wybitym rokiem i producentem..tak piszą koledzy.Na tych szelkach są tylko długie numery
R51 Napisano 13 Marzec 2008 Napisano 13 Marzec 2008 wytwórcy i sygnatury odbioru są naprawdę różne. Wyobraź sobie że szelki oporządzenia stanowiły standardowe wyposażenie Wehrmachtu i SS- wniosek były ich wyprodukowane miliony sztuk, nie produkowała ich jedna wytwórnia ale całe dziesiątki a może i setki zakładów róznej wielkości. Czy w tej sytuacji twierdznie że sygnatury powinny być okrągłe" nie wydaje się trochę dziwne?
De Horsting Napisano 12 Marzec 2008 Autor Napisano 12 Marzec 2008 Proszę o identyfikację.Pozdrawiam dzięki.
Pytanie
De Horsting
Proszę o identyfikację.Pozdrawiam dzięki.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi