Skocz do zawartości
  • 0

Pas wojskowy lub część szelek WH-LW-SS????

De Horsting

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pozdrawiam

tak to fakt, w tego typu szelkach na tych paskach były klamerki w kształcie prostokąta lub litery D a na paskach głónych metalowe haki wykonane ze stali bądź z aluminium, na pewno nie było takich kółeczek, takie kółeczko występowało na złączeniu pasów głownych i paska któy był z tyłu pleców. Pod tym kółkiem była również skózana podkładka. zresztą zdjecia takich szelek są w duze ilości na róznego rodzaju stronach z wyposażeniem WH.
pozdrawiam
valdeck2
Napisano
pozdrawiam
żołnierz który nosił te szelki wcale nie musiał byc knypkiem, szelki były mocowane do pasa głównego i pomagały dzwigać oporządzenie, tzn np saperkę, bagnet, ładownice, chlebak itp. pas z reguły był podciągany wysoko, na pewno wyżej niż normalny pasek od spodni i przez to może się wydawać, że szelki są dla knypka", zresztą sam kiedyś sie tak naciąłem ale kilka zdjęć z oporządzeniem pomogło mi zrozumieć jak się takie szeleczki powinno nosić, proponuję skorzystac z google wpisać wyposażenie werhmacht albo germanmilitaria i tam powinny pojawić się stosowne obrazki, pozdrawiam
valdeck1
Napisano
Właśnie..drugi kolega napisał,że są jakieś dziwne"...
może ktoś prześle mi link z szelkami WH ???
Żołnierz który je nosił,musiał być knypkiem..góra 165 cm..
Napisano
Gratuluje trafienia. Bardzo fajny i dosyć poszukiwany fant. Nie wiem z jakiego powodu pojawił się wniosek że yły dla knypka". Na moje to normalne szelki...
Pozdrawiam
Napisano
Szukałem takich szelek ,ale identycznych nie znalazłem...Zawsze się czymś różnią,a to kółko a to zapięcia..
Może ktoś podpowie,czy możliwe jest ustalenie formacji ???
A z tym knypkiem to ja biorę miarę na siebie ;-) a nie powinienem...na mnie wszystko jest małe ,ponieważ mam prawie 2 metry.

Koledzy napisali mi na maila,że dziwne są również sygnatury.Na szelkach powinna być okrągła sygnaturka z wybitym rokiem i producentem..tak piszą koledzy.
Na tych szelkach są tylko długie numery
Napisano
wytwórcy i sygnatury odbioru są naprawdę różne. Wyobraź sobie że szelki oporządzenia stanowiły standardowe wyposażenie Wehrmachtu i SS- wniosek były ich wyprodukowane miliony sztuk, nie produkowała ich jedna wytwórnia ale całe dziesiątki a może i setki zakładów róznej wielkości. Czy w tej sytuacji twierdznie że sygnatury powinny być okrągłe" nie wydaje się trochę dziwne?
Napisano
Tak zgadzam sie z Tobą..widzisz ja sie nie za bardzo orientuję.Ty masz wiedzę a ja powtarzam po innych,ponieważ sam niewiele wiem :)
Mam kilkadziesiąt różnych rzeczy z wojny i nie tylko i na tym forum chciałem sie dowiedzieć co i jak"
Dlatego podziwiam ludzi z tego forum za wiedzę :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie