Skocz do zawartości
  • 0

Oś od jaszcza amunicyjnego?

michalwa

Pytanie

Napisano

Jak w tytule, dł 150cm, wg przekazu z wiarygodnego źródła os jest od polskiego jaszcza amunicyjnego, proszę o wasze opinie
pozdrawiam

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To na cywilną oś nie wyglada, zbyt skomplikowane jak na wiejskiego kowala. I kształt, i odkuwanie z przejściem i pocieniana część środkowa. Może to jakaś biedka była, niekoniecznie zarekwirowana, ale coś wyciągniętego z zapasów na wypadek wojny ?
Napisano

Jak w tytule, dł 150cm, wg przekazu z wiarygodnego źródła os jest od polskiego jaszcza amunicyjnego, proszę o wasze opinie
pozdrawiam

Napisano
osie tego typu używane w sprzęcie strikte wojskowym są sygnowane na kwadratowych przekrojach orłem , albo co najmniej numerem wybijanym w materiale , (nie odlew)

i jeszcze jedno konia z rzędem temu co pokaże polski jaszcz który ma oś a nie półosie z ramy ...ja nie znam takiej konstrukcji, ale nie wykluczam że o czymś mi nie wiadomo.

pzdr PATRON
Napisano
Przejżę ją dokładnie, dziadek 86lat, facet wiarygodny we wrześniu 17lat, interesował sie wojskiem, bitwa nad Bzurą, sam ją przysposobił, mówi, że od jaszcza a ma jeszcze drugą taka samą tylko z ułamanym końcem, dla mnie skarbnica wiedzy o wrześniu 39roku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie