vojtaz2 Napisano 11 Marzec 2008 Autor Napisano 11 Marzec 2008 Wykopałem parę metrów od fantów niemieckich, czy to jest maszyna wojskowa, kiedyś rączkę do takiej maszynki wykopałem w innym rejonie polski
R51 Napisano 13 Marzec 2008 Napisano 13 Marzec 2008 A to fryce... Polacy na przykład mieli regulaminowe szczotki do zębów... Czego to może dowodzić? Że Niemców nie trzeba było zmuszać za pomocą regulaminów do golenia się, za to niektórzy z naszych mieli pewną awersję do szuru- buru ząbków...
R51 Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 szajs metal" czyli stop cynku z czymś tam... Czy ktoś wie czy szkopy mieli regulaminowe maszynki do golenia- tzn. jednego wytwórcy. Powinny być wtedy na nich symbole odbioru wojskowego waffenamty". Tyle juz znalazłem maszynek do golenia (wykonanych z różych metali) w niemieckich stanowiskach ale jeszcze nie spotkałem się z sygnowaną waffenamtami.
vojtaz2 Napisano 11 Marzec 2008 Autor Napisano 11 Marzec 2008 Wykopałem parę metrów od fantów niemieckich, czy to jest maszyna wojskowa, kiedyś rączkę do takiej maszynki wykopałem w innym rejonie polski
kowalinho Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 Zwykła maszynka, takich i podobnych używali żołnierze wszystkich armii, niemieckiej również...
mietek Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 Zwroc uwage na material, tzw szajs metal", wiec raczej Niemcy. Brytyjskie, USA byly z mosiadzu, lub aluminium.
Pytanie
vojtaz2
Wykopałem parę metrów od fantów niemieckich, czy to jest maszyna wojskowa, kiedyś rączkę do takiej maszynki wykopałem w innym rejonie polski
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.