Silver Dragon Napisano 11 Marzec 2008 Autor Napisano 11 Marzec 2008 Witam.Od pewnego czasu mieszkam w Gnieźnie. Swoja dawną okolicę znam na wylot. Od kilku tygodni spaceruję z piszczałką " w nowym terenie i nic... Nawet gwoździa nie znalazłem. Mam pytanie - czy ktoś z Was spaceruje w Gnieźnie i okolicach? Usilnie poszukuję Kronik Miasta, czegoś co mogłoby mnie ukierunkować w poszukiwaniach - niestety - bez skutku.Jeśli ktoś posiada jakieś info to proszę o pomoc.PozdrawiamS.D.
Rumburak Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 Skoro się przeprowadziłeś to może najpierw poczytaj trochę o historii swojego regionu, zanim pójdziesz do lasu z wykrywką? Możesz bowiem naruszyć czyjś spokój doczesny. A zapewniam cię, że w okolicach Gniezna, możesz natrafić na znaleziska, których zabranie do domu zaprowadzi cię natychmiast (i słusznie) za kratki. O tajemnicach podgnieźnieńskich lasów możesz np. przeczytać (i chyba posłuchać) tutaj: http://www.radiomerkury.pl/index.php?archart=11332
Silver Dragon Napisano 11 Marzec 2008 Autor Napisano 11 Marzec 2008 Dziękuję za odpowiedź. W takowe miejsca nawet sie nie zapuszczam - wiadomo czym to grozi. Jakiś czas temu w Parku rozkopywano też groby żołnierzy niemieckich. Ale żaden normalny człowiek nie eksploruje takich okolic. Od tego są ukierunkowane organizacje...http://www.pomost.net.pl/zakładka media.
cecholek Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 Cóż , fachowo to co miało miejsce w Parku Miejskim w Gnieźnie - nazywało się ekshumacją , a nie rozkopywaniem grobów. Kolejna sprawa - wystarczy sięgnąć do lekturki i poczytać o np. pułkach stacjonujących w Gnieźnie , poszukać w okolicach koszar, czy na dawnej strzelnicy . Szukajcie ,a znajdziecie ... a uwierz mi , można znaleźć ...Pozdrawiam .
wola Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 To zależy co ciebie interesuje, na pewno żadne wielkie działania wojenne nie toczyły się w Gnieźnie, tak że bunkrów raczej tutaj nie znajdziesz, zaś teren przylegający do koszar jest ciężki do eksploracji, tzn przy jednych koszarach jest park miejski i ulice, a przy drugich osiedle;pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.