Skocz do zawartości

dziwna moneta pomocy!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To nie hieroglify, tylko arabskie napisy. Jutro Ci odczytam i powiem co to jest, teraz muszę spadać do roboty. I postaraj się zamieścić lepsze foty, bo na tych niewiele widać! Pozdro.
Napisano
Na moje oko Egipska (matka przywiozła w latach '70 pół torebki podobnych z Egiptu - stąd moje zdanie, nie jestem fachowcem).
pozdro
Napisano
Ale tak na pierwszy rzut oka to widzę tylko słowo Al Mamlaka", czyli królestwo", reszty nie da się odczytać, bo fota jest do d... Daj inne zdjęcia.
Napisano
Ale tak na pierwszy rzut oka to widzę tylko słowo Al Mamlaka", czyli królestwo", reszty nie da się odczytać, bo fota jest do d... Daj inne zdjęcia.
Napisano
są to oznaczenia pułkowe, tu masz link http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=14&n=Части,%20имевшие%20номерные%20пуговицы&fn=numb
pozdro
Napisano
Twój moniak to jest 1 millim egipski. Na awersie udało mi się odczytać napis AL MAMLAKA AL MISRIJJA (Królestwo Egiptu) oraz 1 millim, zaś dat nie mogę odszyfrować za diabła, bo fota niewyraźna. Na pewno moniak pochodzi sprzed 1953 roku, bo wtedy zniesiono monarchię. Na rewersie nie widać nic, a szkoda, bo jest tam zapisane imię króla. Pozdro.
Napisano
Kopijnik2, to niemożebne, albowiem Fuad I przyjął tytuł króla dopiero w 1922 roku, zresztą w 1920 roku nie było jeszcze Egiptu,a jedynie protektorat brytyjski. Pozdro.
Napisano
niedługo powinienem zamiescic lepsze foty to zagadka moze sie rozwiąze... a jak narazie to moneta moczy sie w oliwce:)Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie