MAB Napisano 9 Marzec 2008 Autor Napisano 9 Marzec 2008 Panowie, czy raportówka typu A (większa) mieściła w środku mapnik?Czy ktoś posiada może jej lub mapnika zdjęcia? (wszystkie mi dostępne pokazują niestety typ B).Pozdrawiam, Mariusz
Gebhardt Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 Dokladnie tak, mapnik wewnatrz. Bede musial zajrzec co mam jesli chodzi o zdjecia, ale na pewno byly zwymiarowane rysunki obu typow torby oficerskiej (taka byla jej oficjalna nazwa chyba) w Londynskiej 'Piechocie'.
MAB Napisano 10 Marzec 2008 Autor Napisano 10 Marzec 2008 Dziękuję z odpowiedź.Oczywiście w miarę możliwości z chęcią obejrzę zdjęcia lub jeszcze lepiej rysunki z wymiarami, gdyż przyznam, że jedyny szkic, który dotąd widziałem był marnej jakości (zdjęć nie widziałem nigdy), więc moja wiedza w tym temacie jest mocno ograniczona.Nasuwa mi się natomiast kolejne pytanie.Czy raportówka tego typu był nowszą wersją torby od raportówki typu B?
Gebhardt Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 Z pamieci (zawodnej) to tak wynikalo z Piechoty.
Gebhardt Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 MAB, napisz do mnie na priva to przesle rysunki. K
kolekcj Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 Nie do końca jestem pewien czy chodzi Ci o zdjęcia przed, czy powojenne; ale na wszelki wypadek załączam fotki mapnika.
MAB Napisano 18 Marzec 2008 Autor Napisano 18 Marzec 2008 Właściwie to okres wykonania zdjęcia jest obojętny, jeśli przedstawiona na nim została torba raportowa lub mapnik do niej przysługujący.Na zamieszczonych przez Ciebie fotkach widać więc bardzo ładnie mapniki i sposób ich noszenia jakby z przodu.Niestety nie potrafię rozgryźć ich wzoru.Pierwszy mapnik wydaje się mapnikiem zwyczajowo wkładanym do toreb raportowych typu A, ale w tym akurat ujęciu został chyba włożony po prostu „za pazuchę”, czyli koalicyjkę?Jeśli chodzi o mapnik z drugiej fotki to z kolei jest on podobny do mapnika przysługującego do torby raportowej typu B.Wydawało mi się jednak, że jego przód z zapięciem powinien być w całości zrobiony ze skóry (bez widocznej „szybki”), więc przypuszczam, że to wzór powojenny? Pozdrawiam, Mariusz
kolekcj Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Oba zdjęcia zostały wykonane w 1932 roku na kursie w Toruniu, więc nie może to być wzór powojenny :)
lookas Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Odkopuje temat!!czy nadal mozna liczyć na owe rysunki z wymiarami?? Byłbym bardzo zobowiązany!!
kowalinho Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Bracie konny artylerzysto, zgłoś się do mnie na maila, napisz co Cię konkretnie interesuje, trochę materiałów mam.pawelkkow@gmail.com
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.