Skocz do zawartości

Września, Pyzdry

Gość Maku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W muzeum diecezji. Byłem, podziwiałem. Życzę sukcesów
Napisano
Poważnie to w lasach gdzieś koło Wrześni rozbrajał się w 39-ym KOP. Mój wujek tam służył ale niestety nie żyje. Może jest tu ktoś z tych okolic.
Napisano
Witajcie!
Wybieram się ww rejon Wielkopolski. Zabieram wykrywacz. Gdzie warto poszukać?
z eksploratorskim pozdrowieniem daj dół,
Maku
Napisano
Hello!
Znam nazwe nieduzej miejscowosci w trójkącie Poznań - Gniezno - Września gdzie coś może być z 1945 r. Ale powiem co to jest tylko wtedy gdy mnie tam zabierzesz, bo ja nie mam piszczałki, ani samochodu, a do tego nie mam wolnego czasu :-(((.
POZDRO
  • 3 months later...
Napisano
Jesli,chodzi o ten rejon to ,mam informacje że na wysokosci miejscowosci NEKLA (TRASA WRZEŚNIA -POZNAŃ) W LASACH OBOK znajdoway sie magazyny amunicji . do dzisiaj dnia można znalezc tam niewybuchy co komentuje lokalna prasa. z opowiesci mieszkańców zyjacych w tym okresie wiem że podczas wycofywania sie wojsk niemieckich całosc wysadzono sadzac po niewybuchach z róznym skutkiem. z opowiadan mieszkańców mimo że od miejscowosci to miejsce oddalone było o kilka -kilkanascie kilometrów w momencie eksplozji powypadało wiekszosc szyb w oknach. ponadto znajdował sie tam obóz jencóe zydoeskich (onbecnie upamietnia to miejsce mały pomnik przy torach kolejowych.

pozdrowienia
]
Napisano
Małbym do Ciebie prośbę- Maku. Gdybyś mógł zmienić nick, ponieważ ten jest już używany i zarejestrowany.

Przemysław Makowski Maku"
Napisano
Ten mało znany fakt chyba nic nie wnieśie do eksploracji ale wiecie że podczas oblężenia Pyzdr (a działo sie to podczas jednej z lokalnych wojen w XIV w.) poraz pierwszy na ziemiach polskich zastosowano artylerię ;
  • 3 years later...
Napisano
Jestem szczęśliwy żę to czytam wiem że to stare ale mniejsza z tym ja jestem z Wrześni nic nie mogłem znaleść o Września ani nikogo :] Chicał bym sie dowiedzieć czy można tu czegoś szukać

A jest tu ktoś z wrześni ????
Napisano
Sądzę, że jest co szukać zarówno we Wrześni jak i w najbliższych i dalszych okolicach. Wszak tu i ówdzie w czasie pościgu w styczniu 1945 r. dochodziło do potyczek Rosjan z Niemcami. Jest jeszcze ważna sprawa! Właśnie z Wrześni do Poznania przyjechał jedyny czołg TYGRYS walczący w mieście w czasie oblężenia miasta. (opisane jest to w książce Tygrys z Poznania) Więc gdzieś w tej Wrześni musiał być remontowany. A warsztaty mogą oznaczać jakieś resztki części albo chociaż ludzi, którzy w tych warsztatach pracowali. Twoim zadaniem jest teraz rozpuścić wędki i odpytywać starszych mieszkańców co i jak. A jeżeli masz wykrywkę to cały czas jest jedno ciekawe miejsce do spenetrowania w twojej okolicy, ale musisz mnie tam zabrać ;-) POWODZENIA
Napisano
AAAAAA to sie dowiedziałem o tygrysie fajnie !! a jakie to fajne miejsce możesz mnie poinformować a z kąt jesteś ??

A to mój mail jacki12345@wp.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie