Skocz do zawartości

postarzanie hełmu,kalkomani JAK?

Rekomendowane odpowiedzi

witam pozdrawiam wszystkich
mam kilka pytań
próbuje odrestaurować hełm tak żeby wyglądał jak z epoki a nie go spiepszyć wiec wole zasięgnąć rad specjalistów a nie robić doświadczeńia więc jak postarzyć kalkomanie? jak zrobić odpryski farby(papierem ściernym chyba raczej nie,kumpel doradził zeby świeżą farbe odrywać taśmą klejacą,czy po prostu dłubać śrubokrętem),jakie środki chemiczne najlepiej nadają sie żeby postarzyć metal? mam nadzieje że efekt będzie jak na fotce za pomoc z góry dzękuje

Niki,

Mowię co kiedyś robiłem - ale spróbuj to najpierw na kawałku metalu!!!

Farba - no nie wiem co tam masz za farbę ale najlepiej byłoby to poobijac. Śrubokręt/papier ścierny nie da sladu tego efektu, będzie sztucznie. Ja bym zrobił tak:
Wysusz dokładnie farbę. Tydzień w ciepłym miejscu. Potem włóż to do jakiegoś obracającego się bebna, ja bym to wrzucił do betoniarki (suchej i pustej !) i kontrolował co 15 sek.

Starzenie farby - chemicznie to ryzyko, Bóg wie jak wyjdzie. Spróbuj delikatnie opalarką, tak zeby farba żżółkła.

Kalkomania:
Ja sugeruję po naklejeniu i dobrym wyschnięciu -podgrzej to od WEWNETRZEJ strony -pistoletem nagrzewnicą (opalarką). musisz to bardzo szybko podgrzać -tak by metal się rozszerzył, kalkomania powinna spękać i zżółknąć. Uważaj żeby nie przesadzić, bo farba pod kalkomanią się spurchli i zacznie odpadac w brzydki sposób.

Teraz rudzing" - spróbuj to potraktowac smarem grafitowym, może niech polezy z tydzień (ale nie może byc farba na bazie ftalówki, bo zejdzie.) Może nie dac efektu przyżółcenia - więc spróbuj z najtańszym werniksem (do nabycia w sklepie dla plastyków), połóż b. cienką warstwę i werniks zmieszaj z czymś co da efekt syfu (pył, sadza, etc), nałóż cienką warstwę.
Dobre efekty rudzingu" dale kalafonia rozpuszczona w spirytusie i brudne łapska (znowu pył i syf ogólny)

pzdrw

Kuba

Nie rób tak jak kolega Ci napisał, twoja praca pójdzie na marne a efekty będą koszmarne. Kalki postarz gąbką do naczyń (opisywałem tą metodę w dziale konserwacja), na to nakładasz lakier matujący, ogólnie na sam koniec zawsze powinno się nakładać lakier matujący. Aby farbę pozadzierać odczekaj z 3-4 dni, żeby stwardniała, i zadziory robisz gąbeczką, jakie chcesz i ile chcesz, jeśli nie gąbeczką weź cieńki papier ścierny.

z kalkami to nie wiem jak sie obchodzic w tym wypadku. Ale ja swoje hełmy jesli chcę postarzyć to tylko ponieiwierka. DO błota, jak wyschnie to pościerać, do żwiru, posypac jakims pyłem, mozna i papierem ściernym jakimś drobnym . Papierem pościerac należałoby szczególnie ranty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie