niki Napisano 7 Marzec 2008 Autor Share Napisano 7 Marzec 2008 witam pozdrawiam wszystkichmam kilka pytańpróbuje odrestaurować hełm tak żeby wyglądał jak z epoki a nie go spiepszyć wiec wole zasięgnąć rad specjalistów a nie robić doświadczeńia więc jak postarzyć kalkomanie? jak zrobić odpryski farby(papierem ściernym chyba raczej nie,kumpel doradził zeby świeżą farbe odrywać taśmą klejacą,czy po prostu dłubać śrubokrętem),jakie środki chemiczne najlepiej nadają sie żeby postarzyć metal? mam nadzieje że efekt będzie jak na fotce za pomoc z góry dzękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaul Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 Niki,Mowię co kiedyś robiłem - ale spróbuj to najpierw na kawałku metalu!!! Farba - no nie wiem co tam masz za farbę ale najlepiej byłoby to poobijac. Śrubokręt/papier ścierny nie da sladu tego efektu, będzie sztucznie. Ja bym zrobił tak:Wysusz dokładnie farbę. Tydzień w ciepłym miejscu. Potem włóż to do jakiegoś obracającego się bebna, ja bym to wrzucił do betoniarki (suchej i pustej !) i kontrolował co 15 sek.Starzenie farby - chemicznie to ryzyko, Bóg wie jak wyjdzie. Spróbuj delikatnie opalarką, tak zeby farba żżółkła.Kalkomania:Ja sugeruję po naklejeniu i dobrym wyschnięciu -podgrzej to od WEWNETRZEJ strony -pistoletem nagrzewnicą (opalarką). musisz to bardzo szybko podgrzać -tak by metal się rozszerzył, kalkomania powinna spękać i zżółknąć. Uważaj żeby nie przesadzić, bo farba pod kalkomanią się spurchli i zacznie odpadac w brzydki sposób.Teraz rudzing" - spróbuj to potraktowac smarem grafitowym, może niech polezy z tydzień (ale nie może byc farba na bazie ftalówki, bo zejdzie.) Może nie dac efektu przyżółcenia - więc spróbuj z najtańszym werniksem (do nabycia w sklepie dla plastyków), połóż b. cienką warstwę i werniks zmieszaj z czymś co da efekt syfu (pył, sadza, etc), nałóż cienką warstwę.Dobre efekty rudzingu" dale kalafonia rozpuszczona w spirytusie i brudne łapska (znowu pył i syf ogólny)pzdrwKuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 Nie rób tak jak kolega Ci napisał, twoja praca pójdzie na marne a efekty będą koszmarne. Kalki postarz gąbką do naczyń (opisywałem tą metodę w dziale konserwacja), na to nakładasz lakier matujący, ogólnie na sam koniec zawsze powinno się nakładać lakier matujący. Aby farbę pozadzierać odczekaj z 3-4 dni, żeby stwardniała, i zadziory robisz gąbeczką, jakie chcesz i ile chcesz, jeśli nie gąbeczką weź cieńki papier ścierny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 tak wygląda gąbka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 po gąbeczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 po gąbeczce 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 po gąbeczce 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 dodatkowo możesz jeszcze poharatać hełm jakimś drutem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaul Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 der_bartosz - w sumie racja. Gąka bezpieczniejsza niz betoniara/bęben. Postarzanie temperaturą bardziej do obrazu olejnego nadaje. (robiłem tak kiedyś tzw kanelury na obrazie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 7 Marzec 2008 Autor Share Napisano 7 Marzec 2008 wielkie dzięki za wszystkie informacje, bardzo mi pomogliście(o to właśnie mi chodziło) jak skończe napewno zamieszcze fotki jeszcze raz dziękuje pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 ...a po tym zabiegu obłóż hełm woreczkami ze świeżo zaparzoną herbatą (mokrymi), całość owiń szczelnie folią i pozostaw na parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 z kalkami to nie wiem jak sie obchodzic w tym wypadku. Ale ja swoje hełmy jesli chcę postarzyć to tylko ponieiwierka. DO błota, jak wyschnie to pościerać, do żwiru, posypac jakims pyłem, mozna i papierem ściernym jakimś drobnym . Papierem pościerac należałoby szczególnie ranty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 ee na tych fotkach tego wsumie nie widac ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Hełm po bardzo inwazyjnym zgąbkowaniu" metodą kol. der_bartosz . W realu nie jest taki zbielały bardzo. Postaram się zrobić fotki dziś w świetle dziennym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Oprócz gąbkowania hełm przeszedł też poniewierkę. Jak oceniacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Przydał by się jeszcze na to lakier matujący, no chyba, że to wina zdjęć, a tak ogólnie to dobrze :) Nie żebym się chwalił ale gąbeczka jest najlepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Ale o co chodzi z ta jakością zdjęć? Ze sie błyszczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Połysk hełmów na fotografii jest spowodowany błyskiem flesza aparatu fotograficznego... moje hełmy są matowe, na fotografii wyszły z połyskiem ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Zdjęcia takich rzeczy powinno się robić, na tle czegoś białego(prześcieradło) i przy rannym świetle, flesz tylko doświetla zdjęcie, a jak robisz zdjęcie za dnia na tle bez flesza to każdy element na plus i minus widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 FALKE-63, nie bądź taki pewien, że to tylko od flesza, przyczyn może być kilka farba, lakier, wosk. A więc jak kogoś pouczasz to pierw się dobrze zastanów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 aaa kurde najlepiej takiego hauera zakopać do ziemi na miesiąc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 der_bartosz, zapomniałem, że jedynie ty masz na forum całkowitą i nieomylną rację... przepraszam Cię, że wogóle ośmieliłem się zabrać głos na forum : )pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Jeszcze w woli informacji, jeśli komuś zależy żeby wyglądał na taki z ziemi to są fajne żele dostępne imitujące rdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 a to na być model czy fant Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.