Witam. Mam kilka pytań dot. amunicji do Mosina: 1. Do czego służył pocisk mosinowski do połowy pomalowany na zielono ( dół- farba, góra- niepomalowany) 2. Wszystkie znajdowane łuski mosinowskie wyprodukowane przed II w.ś. są w doskonałym stanie, wyprodukowane w czasie II w.ś. (szczególnie z 44r) to rdzewiaki i próchno". Czy było to spowodowane brakami materiałowymi i co za tym idzie użyciem gorszych materiałów do produkcji łusek? 3. Standardową średnicą otworu po iglicy to ok. 2 mm, jednak widziałem łuski z otworami o śred. ok.3,5 mm. Od jakiej broni były te większe średnice? 4. Czy była produkowana amunicja mosinowska z dłuższym o ok.5 mm i całkowicie stalowym pocisku? Pozdrawiam.
Pytanie
ramol
1. Do czego służył pocisk mosinowski do połowy pomalowany na zielono ( dół- farba, góra- niepomalowany)
2. Wszystkie znajdowane łuski mosinowskie wyprodukowane przed II w.ś. są w doskonałym stanie, wyprodukowane w czasie II w.ś. (szczególnie z 44r) to rdzewiaki i próchno". Czy było to spowodowane brakami materiałowymi i co za tym idzie użyciem gorszych materiałów do produkcji łusek?
3. Standardową średnicą otworu po iglicy to ok. 2 mm, jednak widziałem łuski z otworami o śred. ok.3,5 mm. Od jakiej broni były te większe średnice?
4. Czy była produkowana amunicja mosinowska z dłuższym o ok.5 mm i całkowicie stalowym pocisku?
Pozdrawiam.
0 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.