dominiczeq Napisano 1 Luty 2004 Autor Napisano 1 Luty 2004 Witam. Długo się zastanawiałem nad tym postem, ale w końcu po to jest FORUM, żeby szukać pomocy na różne tematy.Mam pytanie do szanownego grona - a na pewno są tacy co się na tym znają. Mam zamiar kupić wiatrówkę tylko zastanawiam się nad jednym - czy kupić silną wiatrówkę gładkolufową np Koltera 350 /teraz są duże obniżki cen/ i potem ewentualnie zrobić jej tuning lufy, zy kupić trochę słabszą gwintowaną? Interesuje mnie zakup silnego karabinka pneumatycznego. Jeśli sie wygłupiłem z tym tematem na tym Forum to z góry przepraszam, ale jeśli są osoby które mogą coś doradzić to z góry dziękuję :) Pozdrawiam.
Gość Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 Ten post mi tu nie pasuje, raczej powinien być na głównym lub w dziale sprzęt poszukiwawczy ;-). Na wiatrówkach się nie znam.Pozdro
dominiczeq Napisano 2 Luty 2004 Autor Napisano 2 Luty 2004 Witam. Przepraszam J - ja też się na razie nie znam, więc pytam. Głównego nie będę zaśmiecał, a tu jest wg mnie ok.Pytania warsztatowe dotyczące wiatrówek nie są chyba czymś uwłaczającym godność wielkich eksploratorów i znawców broni. Pozdrawiam.
Cyrograf15 Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 Raczej gwintowaną i to sportową. Ale to droga zabawa.Wojtek
jerzyk Napisano 3 Luty 2004 Napisano 3 Luty 2004 witamjeżeli to ma być zabawka, to wystarczy gładkolufowa, ale jeżeli zależy Ci na celności to bez wątpienia gwintowana - to oczywiście inna jakość ale też i cena!.w strzelaniach sportowych z broni pneumatycznej strzela się na odległość 10 metrów i nawet słabszy" karabinek w zupełności wystarczy. zresztą wszystko można poprawić .....pozdrawiam - jerzyk
hydro Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 WitamWiatrówka z lufą gwintowana ma na pewno lepszą celność niż gładkolufowa. Jeżeli będziesz chciał poprawić ją pod względem sły bicia możesz zmienic sprężynę, lub nawet założyć dodatkową. Gdzies w sieci znalazłem kiedyś stronę gościa, który oferuje usługi tego rodzaju, a także prowadzi sprzedaż spręzyn do wiatrówek, jeśli się nie mylę to cena nie przekracza 100 zł, a ten człowiek jest chyba z Bielska Białej. Znajdziesz go w necie pod hasłem ''broń pneumatyczna'' albo jakoś tak. Jednak w nowej wiatrówce od razu nie wymieniał bym spreżyny. Swoją spreżynę, używaną intensywnie około 15 lat zregenerowałem własnym sposobem, co w konsekwencji dało jej chyba dwukrotna siłę bicia. Mogę też powiedzieć, że siła bicia jak i celnosć zależą rówież od od szczelnosci tłoka, oraz stosowania własciwych smarów!pozdrawiam hydro
kiers Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 Słyszałem od fachowców że energia (siła przebicia pocisku)wiatrówki ma się odwrotnie proporcjonalnie do celności.Pewnie dlatego wyczynowe wiatrówki rzadko mają dużą prędkość (energię śrutu).
dominiczeq Napisano 8 Luty 2004 Autor Napisano 8 Luty 2004 Witam. Dziękuję wszystkim za rady. Chodzi mi o taką wiatrówkę z której w miarę celnie będzie można strzelać na odległość 25-35 metrów do celów wielkości powiedzmy puszki piwa. O strzelaniu sportowym nie rozmawiamy. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.