Skocz do zawartości
  • 0

Szarotka alpejska lub gwiazda. Prośba o id

DamianLca

Pytanie

Napisano

Witam!! Proszę o zidentyfikowanie przedmiotu ze zdjęcia. Moim zdaniem jest to gwiazda albo jakiś kwiatek przypominający szarotkę. Fant został znaleziony w miejscu gdzie stały niemiecki baraki mieszkalne. W tym miejscu była również bitwa w średniowieczu z tatarami ale że fant jest z tego okresu szansa jest znikoma ale widać po wykonaniu że jest bardzo stary.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wyjaśnię Ci o co chodzi. Wiedziałeś, że tam gdzie idziesz, odbyła się bitwa z Tatarami i nie powinieneś kopać w takim miejscu, bo to jest właśnie stanowisko archeologiczne (fakt, że jest to ogródek Twoich dziadków tego nie zmienia).
Nie wiem jak jest z częstotliwością występowania takich gwiazdek. I w ogóle nie jestem pewien czy to, co znalazłeś jest tym, o czym napisałem. To tylko przypuszczenie.
Pozdrawiam.
Napisano
Prawdopodobnie jest to gwiazdka używana przeciw konnicy, między innymi w średniowieczu. Były one jednak bardziej spiczasto zakończone, co nie oznacza, że przez tyle lat nie mogły się po prostu ukruszyć.
Gratuluję Ci serdecznie rozkopania stanowiska archeologicznego, tym bardziej, że miałeś świadomość gdzie będziesz kopał.
A poza tym następnym razem przy fotografowaniu znaleziska, kładź jakąkolwiek skalę.
Napisano
Dzięki za id Hajda ale jednocześnie czemu wyskakujesz od razu z tekstem, że rozkopuje stanowiska archeologiczne??? Nie rozumiem tego?? Przedmiot znalazłem po środku ogródka dziadków w Legnickim Polu a nie w stanowiskach archeologicznych.

Gwiazdka była na pewno zaostrzona bo widać zatarcia czubków.

Czy takie gwiazdki są często spotykane???

Zdjęcie ze saklą zaraz wrzucę.
Napisano
Hajda: To proponuje abyśmy wszyscy kupili sobie helikoptery, żeby nie zadeptać chodnika czy kawałku pola z burakami gdzie kiedyś ktoś przeszedł czy coś zgubił :D Ale to temat na inną rozmową.

Nie wie ktoś może ile taka gwiazdka może być warta, ponieważ nie interesują mnie rzeczy z tego okresu i w przyszłości po lekkiej renowacji chciałbym ją sprzedać albo zamienić się. Jak jest ona oczywiście coś warta :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie