pirog Napisano 23 Luty 2008 Autor Napisano 23 Luty 2008 Witam. Wszedłem w posiadanie takiej oto broni. Niestety można tu wrzucić tylko jedno zdjęcie, więc wybrałem akurat to ujęcie. Chciałbym prosić Forumowiczów o jakiekolwiek informacje na jej temat. Dziękuję i Pozdrawiam
R51 Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 z niewiadomych powodów wszycy zamieszczający fotki szabel pokazują rękojeść nie zaś głownię... niepojęte...
Cyrograf15 Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 Można dać odpowiedz na własny post i załadować kolejne zdiecie. Ta szabla mi na jakąś austryjacką wygląda.Wojtek
R51 Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 ... pruska szabla kawalerii M 1852 (przynajmniej rękojeść). Pozdrawiam
R51 Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 Przynajmniej wg książki G. Maiera Preussische Blankwaffen"...
R51 Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 Jeśli rozpoznajesz swój egzemplarz to się odezwij to podeślę Tobie zdjątka oryginalnej specyfikacji technicznej takiej szabli. Jesli nie szukamy dalej. Broń jest na pewno pruska, więc na pewno znajdziemy...
pirog Napisano 23 Luty 2008 Autor Napisano 23 Luty 2008 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zdjęcie całego egzemplarza technicznie niezbyt dobre, ale widzę, że wiele Wam nie potrzeba do identyfikacji :) Вот это:
pirog Napisano 23 Luty 2008 Autor Napisano 23 Luty 2008 R51, bardzo mi pomogłeś. Wszedłem w jej posiadanie niedawno. Brak pochwy i klinga nosi ślady niedawnych zniszczeń (mocno poszczerbiona) Mimo zamiłowania do staroci, nie kolekcjonuję broni białej, i będę dążył do sprzedania jej. To nie moja domena i nie wiedziałem kompletnie na czym stoję. Podejrzewałem jedynie I-wojenny rodowód. Oczywiście reflektuję na dodatkowe informacje. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Pytanie
pirog
Witam. Wszedłem w posiadanie takiej oto broni. Niestety można tu wrzucić tylko jedno zdjęcie, więc wybrałem akurat to ujęcie. Chciałbym prosić Forumowiczów o jakiekolwiek informacje na jej temat.
Dziękuję i Pozdrawiam
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.