Skocz do zawartości

X TERRA 70 pytanie o tryby pracy.

P.D81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ! Od niedawna jestem uzytkownikiem tego wykrywacza, poooooowoli go poznaje. Mam pytanko, jak wiadomo wykrywacz posiada dwa tryby pracy PROSPECTING i COIN & TREASCURE, w trakcie poszukiwan mysle, ze bede korzystał z obu.( tzn.chodzi mi przełączanie w trakcie poszukiwan) Pierwszy ma super zasieg, drugi fajna dyskryminacjie i identyfikacjie metalu. Czy korzystając z obu tych trybów musze wykrywacz dostroic do gruntu i eliminacji zakłucen w każdym z tych trybów????Czy jak np dostroje wykrywacz do gruntu w trybie prospecting, swiadczyc to bedzie ze rowniez bedzie dobrze dostrojony do gruntu w trybie COIN & TREASCURE? W instrukcji nie jest to okreslone i nie wiem czy kazdy tryb trzeba dostroic indywidualnie...prosze o pomoc!:) pozdrawiam
Napisano
Tak, najlepiej dostroić oba tryby. Ja robię tak: załączam-> wrzucam na AM-> sprawdzam jak zaśmiecony jest teren-> jeśli mocno to ustawiam czułość na ok 24-25, jeśli jest mało śmieci 28-> znajduje miejsce bez sygnału-> tryb C&T dostrajam do gruntu-> dostrajam NC-> Prospecting dostrajam do gruntu-> dostrajam NC-> przystępuje do działania. O ile NC nie trzeba później dostrajać, chyba że zmieni się radykalnie możliwość zakłóceń (linie energetyczne, inne wykrywki itp.), o tyle dostrajanie do gruntu czasami trzeba robić co kilkanaście metrów. To oczywiście moja praktyka, ktoś inny może robi inaczej.Pozdrawiam.
Napisano
Dobrze dostrojony do gruntu sprzęt to podstawa efektywnych i ... przyjemnych poszukiwań. Jeśli słyszy się pojawiające się trzaski, urywane dźwięki, fałszywe sygnały, które znikają przy ponownych próbach ich lokalizacji, czy w końcu “ucieka” nam sygnał, po wykopaniu dołka, to znaczy że najprawdopodobniej zmieniły się parametry gruntu w stosunku do wcześniejszych ustawień. W przypadku XT70, dostrajanie do gruntu w trybie automatycznym, daje bardzo dobre rezultaty, i jest operacją trwającą ok. 4 sekund. Pozdrawiam.
Napisano
trzeba oddzielnie dostrajać sie w obu trybach. potwierdzam. Zwróc uwagę że w ustawieniu fabrycznym dla obu trybów są różne ustawienia. Więc jak najbardziej procedure dostrojenia trzeba przeprowadzić oddzielnie dla kazdego z trybów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie