makul Napisano 20 Luty 2008 Autor Share Napisano 20 Luty 2008 Witam,potrzebuję pomocy w nast. kwestii - mam drewnianą beczkę - jest trochę zjedzona przez różne istoty ale z tym sobie poradzę. Nie wiem tylko jak przeprowadzić jej konserwację żeby można było jej używać w dalszym ciągu do przechowywania np. zboża (przez jakiś czas będzie musiała do tego służyć) oraz jak przeprowadzić jej naprawę. Niektóre deseczki są złamane ale jak czytałem na forum można to skleić klejem kostnym lub stolarskim.Do tego dochodzi problem oczyszczenia metalowych obręczy-szczotką drucianą czy chemicznie?Z góry dzięki za pomoc.makul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 20 Luty 2008 Share Napisano 20 Luty 2008 Obręcze można ściągać pojedyńczo i czyścić tak aby całość się nie rozpadła. Na wszelki wypadek ponumeruj klepki ;)Obręcze czyść jak ci pasuje, na koniec pomaluj. Po poklejeniu klepek przeczyść całość papierem ściernym i napuść olejem lnianym. Jak przeschnie (około miesiąc) można bez obaw trzymać tam zboże.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 21 Luty 2008 Autor Share Napisano 21 Luty 2008 Dzięki za rady:)Jest tylko problem z olejem - czy można uzyć czegoś innego - olej lniany jest...hm, trochę drogi i trudno dostępny po świętach.makul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 21 Luty 2008 Share Napisano 21 Luty 2008 Olej lniany jest właściwie jedyny jaki się nadaje do kontaktu z żywnością. Jaki jest rozmiar owej beczki? Cene oleju sprawdz w sklepie dla plastyków. Litr czy dwa takiego nie powinny cię zabić finansowo.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 cześćDuża beczka dębowa - ok. metra wysokości, ponad pół metra średnicy. Jeszcze pzrez jakiś czas będzie służyła do przechowywania zboża ale jest stara, ma sw klimat i jest w dobrym stanie - więc mi jej szkoda żeby niszczała.Dziękimakul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 To zinwestuj w ten olej. Zbożu nie zaszkodzi, a jak kiedyś stanie w mieszkaniu jko ozdobnik to nie będzie śmierdzała. 2 litry spokojnie wystarczą do obfitego pomalowania > właściwie nasączenia.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.