madmax78 Napisano 18 Luty 2008 Autor Napisano 18 Luty 2008 kto konstruował już gerbera ? potrzebuje kilku informacji.
ojej Napisano 18 Luty 2008 Napisano 18 Luty 2008 Ja robiłem, dawno temu co prawda, ale pytaj. Może dam radę odpowiedzieć.
ojej Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 All robił chyba wszystko co da się sprzedać i jest detektorem, więc bym sie nie zdziwił. Gerber to pochodna od wykrywacza sandbanks, bardzo stara konstrukcja, co nie znaczy, że nie skuteczna. W Polsce na pewno robiła to firma Demet oraz niejaki Nowak. Nazw i pochodnych było naprawdę sporo, robiono wersje z ruskim KP103ż, KP103M, potem na stronie Proskana pokazano wersję bez feta, w niektórych wersjach zasilanie było symetryczne,inne posiadały przetwornicę napięcia na NE555. Gerber 2 miał nawet wstawiony taki układ monitorujący stan baterii, czyli sygnalizację rozładowania poprzez miganie leda. Naprawdę możliwości zmian jest wiele, łącznie z dodaniem procesora na wzór Jabla.
madmax78 Napisano 20 Luty 2008 Autor Napisano 20 Luty 2008 Ogólnie chodzi o to że 3 lata temu zmontowałem płytke i ...leży bo nie moge nigdzie dostac tego tranzystora polowego i wzmacniacza LM 709.Jeżeli chodzi o zastąpienie tego ruskiego FET-a to jedni mówią że to działa a inni że nie.Schemat mam od Nowaka i przewidując problemy ze zdobyciem tego tranzystora wykonał układ zastępczy.Szczerze mówiąc nie wiem jak go tam wmontować.
diadem Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 W miejsce LM709 czy uA709 można dać śmiało MAA501 lub MAa502. Za KP103Ż można dać odpowiednik J176, choć mi zawsze lepiej na KP103 układ chodził. Ten ruski tranzystor da się kupić w sklepie inter chip w Olsztynie, przynajmniej ja tam kupowałem wysyłkowo. Jak masz jeszcze jakieś pytanie to pisz.
madmax78 Napisano 20 Luty 2008 Autor Napisano 20 Luty 2008 Chce skończyc tą wykrywke bo wystarczy wstawić 2 częsci i zrobić cewke ale nie znam nawet zasięgów .A Ty sie orientujesz ?
madmax78 Napisano 20 Luty 2008 Autor Napisano 20 Luty 2008 Dzięki za namiar na sklep, Diadem.Mają te częsci i to za grosze.Może do wiosenki sie wyrobie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.