monte_ch Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Drodzy odkrywcy.Proszę o identyfikację tego płaszcza :http://www.odkrywca-online.com/wermacht,593945.html#593945Myślę że znajdzie się jakiś wytrawny koneser i określi czy jest to płaszcz Wermachtu czy SS.Pozdrawiam.
monte_ch Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 to nie jest ten płaszcz mój ma skórzane obszycia na ramionach i jeden orginalny rząd guzików,ponadto ma dwa szerokie języki ze skóry wszyte pod pachami a w każdym z nich szeroka szlufka i cały jest ocieplony baranim futrem orginał na 100 futro koloru ciemny brąz.ja myślę że to kawaleria niemiecka ze względu na ogromny rozporek z tyłu zapinany na 4 guziki rozporek zaczyna sie od końca kręgosłupa .ale dzięki za fotkę
monte_ch Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Drodzy odkrywcy.Proszę o identyfikację tego płaszcza :http://www.odkrywca-online.com/wermacht,593945.html#593945Myślę że znajdzie się jakiś wytrawny koneser i określi czy jest to płaszcz Wermachtu czy SS.Pozdrawiam.
R51 Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 W dalszym ciągu upieram się że:A) pierwotnie ten płaszcz miał dwa rzędy guzikówB) baranie futro i skórzane obszycia to późniejszy upgrade tego płaszczaC) kawaleria?
R51 Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 Tutaj kolejny żołnierz Wehrmachtu w płaszczu trochę innego modelu ale za to ze wzmocnieniami
R51 Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 Te skórzane wzmocnienia nie są charakterystyczne dla jakiegoś rodzaju broni albo modelu płaszcza. jak widać ze zdjęć występowały przy płaszczach z dodatkowymi kieszeniami i bez nich. Wzmocnienia mogły słyżyć zabezpieczeniu płaszcza przed wycieraniem przez szelki oporządzenia- to moja teoria. Płaszcze niemieckie z wyjątkiem płaszczy kapelanów miały zawsze dwa rzędy guzików, dlatego upieram się że czegoś przy nim brakuje.Płaszcz ten mógł być noszony zarówno przez SS jak i Wehrmacht (choć skłaniałbym się ku Wehrmachtowi SS z reguły sygnowało swoje rzeczy)Pozdrawiam
R51 Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 No i z ta kawalerią to przekombinowanie. Cztery guziki z tyłu i głębokie rozcięcie to obok dwóch rzędów guzików regulaminowe wymagania stawiane wobec niemieckiego płaszcza wojskowego z lat 1933- 1945
monte_ch Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 baranie futro i obszycia skórzane nie mogą być żadnym upgrade tego płaszcza ponieważ wszystkie szwy są mocne i orginalne widać golym okiem fabryczną robotę ,co do rozcięć to nie każdy płaszcz miał takie, a dwa rzędy guzików z tym się mogę zgodzic choć znalazłem taki opis jednorzędowy płaszcz kawaleryjski" na grubym baranim futrze ale co znaczy napis w kieszeni RELTZ.Pozdro i dz.
R51 Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Jezu Chryste...Dwa rzędy guzików z przodu!- wydawało mi się to oczywiste a kolega zrozumiał że z tyłu. Cztery guziki z tyłu, szerokie rozcięcie, żeby zapewnić maksymalną swobodę ruchów... To wymagania stawiane płaszczom niemieckim przez regulamin... Nie wiem jaką literaturą dysponuje kolega ale ten jednorzędowy płaszcz kawaleryjski" mnie zadziwia...
monte_ch Napisano 12 Luty 2008 Autor Napisano 12 Luty 2008 wcale nie tylko z przodu nie żadnego najmnieszego ubytku po odcięciach drugiego rzędu,a proszę mi objaśnić po co po bokach są skórzane wszycia na 100% orginalne w kształcie dużej łzy o długości26 cm od pachy i duża szlufa szer 3,5 cm może to płaszcz kapelana ? sam już zgłupiałem .ale i tak kolega mi dużo pomógł za co DZ.
monte_ch Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Reltz 41 56 102123 64 H.40 W wewnętrznej kieszeni jest ten napis (pieczątka?).
R51 Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 istnieje czternaście podstawowych wariacji niemieckiego płaszcza wojskowego (przynajmniej tyle wyróżnia książka German Army uniforms and insygnia 1933- 1945). prezentowany na zdjęciu egzemplarz okreslony został jako posiadający duży kołnierz i dwie dodatkowe boczne kieszenie" (warto wspomnieć że brak mu jednego rzędu guzików, które przydały się zapewne do innych celów). Mundury Wehrmachtu i Waffen SS (jeśli chodzi o kurtki, spodnie i płaszcze) były identyczne, rózniły się tylko naszywkami. Płaszcz prezentowany na zdjęciu mógł być więc noszony zarówno przez SS- mana jak i żołnierza Wehrmachtu.Pozdrawiam
R51 Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 Tu masz żołnierza Wehrmachtu w takim właśnie płaszczu...
Pytanie
monte_ch
Drodzy odkrywcy.
Proszę o identyfikację tego płaszcza :
http://www.odkrywca-online.com/wermacht,593945.html#593945
Myślę że znajdzie się jakiś wytrawny koneser i określi czy jest to płaszcz Wermachtu czy SS.
Pozdrawiam.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.