Skocz do zawartości
  • 0

Powstanie Styczniowe???

pancerny

Pytanie

Napisano

Posiadam od dłuższego czasu takąś plakietkę wykonaną z mosiądzu i zastanawia mnie czy przypadkiem nie nawiązuje ona do tego okresu bądź czy też nie pochodzi z Powstania Styczniowego?
Napis Królowo Korony Polskiej - módl się za nami"

Prosze o jakieś sugestie!!!

Pozdrawiam pancerny!

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam od dłuższego czasu takąś plakietkę wykonaną z mosiądzu i zastanawia mnie czy przypadkiem nie nawiązuje ona do tego okresu bądź czy też nie pochodzi z Powstania Styczniowego?
Napis Królowo Korony Polskiej - módl się za nami"

Prosze o jakieś sugestie!!!

Pozdrawiam pancerny!

Napisano
Co do plakietki to ciekawi mnie sposób jej noszenia bo nie widze żadnych uchwytów mocujących, być może jest to jakiś element z całości?
Napisano
Witam. Po powstaniu styczniowym popularne były wszelkie formy symboli narodowych do noszenia, wieszania, przechowywania itp. a więc wszelkiego rodzaju medaliki, plakietki. W modzie było zwłaszcza mieszanie" spraw narodowych i wiary katolickiej (powrót do idei romantyzmu - mesjanizm, idea Polski jako Chrystusa narodów).

Co do pocisku to jest standardowy typu Minie czyli do trochę lepszych" czarnoprochowców (gwintowana lufa, pocisk o lepszej aerodynamice). Pozdrawiam alex1939

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie