pancerny Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Posiadam od dłuższego czasu takąś plakietkę wykonaną z mosiądzu i zastanawia mnie czy przypadkiem nie nawiązuje ona do tego okresu bądź czy też nie pochodzi z Powstania Styczniowego?Napis Królowo Korony Polskiej - módl się za nami"Prosze o jakieś sugestie!!!Pozdrawiam pancerny!
pancerny Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Posiadam od dłuższego czasu takąś plakietkę wykonaną z mosiądzu i zastanawia mnie czy przypadkiem nie nawiązuje ona do tego okresu bądź czy też nie pochodzi z Powstania Styczniowego?Napis Królowo Korony Polskiej - módl się za nami"Prosze o jakieś sugestie!!!Pozdrawiam pancerny!
pancerny Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Nie będe zakładałnowego wontku więc prosze przy okazji o identyfikacje tego ołowianego pocisku-jeszcze raz pozdrawiam!
pancerny Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Co do plakietki to ciekawi mnie sposób jej noszenia bo nie widze żadnych uchwytów mocujących, być może jest to jakiś element z całości?
alex1939 Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Witam. Po powstaniu styczniowym popularne były wszelkie formy symboli narodowych do noszenia, wieszania, przechowywania itp. a więc wszelkiego rodzaju medaliki, plakietki. W modzie było zwłaszcza mieszanie" spraw narodowych i wiary katolickiej (powrót do idei romantyzmu - mesjanizm, idea Polski jako Chrystusa narodów).Co do pocisku to jest standardowy typu Minie czyli do trochę lepszych" czarnoprochowców (gwintowana lufa, pocisk o lepszej aerodynamice). Pozdrawiam alex1939
Pytanie
pancerny
Posiadam od dłuższego czasu takąś plakietkę wykonaną z mosiądzu i zastanawia mnie czy przypadkiem nie nawiązuje ona do tego okresu bądź czy też nie pochodzi z Powstania Styczniowego?
Napis Królowo Korony Polskiej - módl się za nami"
Prosze o jakieś sugestie!!!
Pozdrawiam pancerny!
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.