Skocz do zawartości

niedzielny wypad...

Rekomendowane odpowiedzi

Zbierasz monety, fajnie ciesz się, a są ludzie którzy zbierają łuski i dla nich to nie jest badziew.Kolega Israel, bardzo ciekawą rzecz napisał, po łuskach można sie wiele dowiedzieć.Ja osobiście łusek nie zbieram, ale znoszę je do domu, te zniszczone wymieniam na złomie na fanty, albo sprzedaje i mam pieniądze na wyjazd na wykopki.Dobre łuski daje tym co je zbierają, albo się za coś wymieniam.Mimo tego że kilka tysięcy ich już wykopałem, zawsze się cieszę jak się jakaś trafi.Mam pytanko do łuskarzy", czy gdzies może się spotykacie żeby się powymieniać?

tylko że kolego łusek to wyrobiono kilka milionów a monet góra kilkaset tysięcy, a co do miejsca mogę powiedzieć że musiałem trochę pogrzebać w internecie (dosyć długo) aż wreszcie znalazłem odpowiednio stare i dokładne niemieckie mapki z miejscowościami które już nie istnieją, stąd znaleziska, ale nadal szukam kolejne wkrótce... nie wiedzialem że można tak się jarac łuskami, ale wybacz mieszkam na poligonie więc nie wiedziałem że może to mieć aż taką astronomiczną warość - szacun i pozdro... (może powiecie mi jakie mają dużą wartość bo jest tego dużo)...

może jeszcze coś dodam - szukam w rejonie pomorza zachodniego a jak wiadomo trudno tu o polskie mauserowskie luseczki"... więc fajnie tu jest znajdować dawne dzieje cywilizacji niemickiej i ewentualnie przechodzącego frontu drugiej wojny"...

Witam ponownie, w związku, iż nikt nie odpowiedział na moje pytanko i że mi się szykuje miesiąc bez neta, sam odpowiem.
Okopy w środku lasu, brak łusek od broni krótkiej i bogaty przegląd łusek mauserowskich z ćwiczebnymi włącznie utwierdził mnie, iż jest to miejsce szkolenia formowanego w moim rejonie Korpusu Pancernego na przełomie 1944-45 (wschodni sojusznik nie był taki skłonny, by wyposażać naszych rekrutów w Mosiny44 lub 30 - dawał im broń i amunicję trafiejną - a jakich karabinów było najwięcej na wyposażeniu różnych armii II WŚ i jaka amunicja była ogólnie dostępna we wszystkich okupowanych i wyzwolonych krajach0 - usytuowanie okopów i rozrzut łusek wskazał mi ewentualny kierunek obozu (nikt o zdrowych zmysłach nie strzela w kierunku własnego domu"). Po konsultacji z mapą lasu, mając na uwadze logistykę, a więc drogi dojazdowe - znalazłem rejon obozowy z dołami po ziemiankach i za pierwszym podeściem wydłubałem 2 kuriczki.
Łuski i trochę logicznego myślenia doprowadziły mnie do ozdoby mojej kolekcji.
Kolego babbers - bez urazy - mam nadzieję, że postarasz się tak jak ja odczytuję" łuski odczytać" swoje monetki - czy to jest luźne znalezisko, czy może komuś wypadły jak stawiał klocka, a może był tam jakowyś przybytek rozkoszy alkoholowych i warto jeszcze pobiegać dookoła.
Moim zdaniem nie można mówić o lepszych czy gorszych fantach - jednego cieszy złoty dukat innego kolejna łuska czy też nawet etykietka z serka topionego - liczy się pasja.
Jeszcze raz sorry za wywód - życzę wszystkim owocnych wypadów i darz dół.

@ bubbers szukam w rejonie pomorza zachodniego a jak wiadomo trudno tu o "polskie mauserowskie luseczki\"

a i tu Cię zadziwie, bo sam tez sie nieco początkowo zdziwilełm, tez jestem z zachodniopomorskiego i w lasku w którym ostatnio szukam łuski są podstawowym znaleziskiem, tylko, że w wiekszości są to wlasnie polskie mauserki, w przeważnie powtórnie elaborowane.

A co do tego, że skoro nie zbierasz łusek to masz racje ze zostawiasz je w lesie. Jesli nie masz komu ich oddac, i nie chce Ci się zawracać nimi głowy z noszeniem ich na złom to poprostu zostaw je w lesie, ktos kiedys je pewnie znajdzie i moze to wlasnei go usieszy.

pozdro loszo.

Hehe, Dzięki :)

Wiem, że to złom, no ale ja jestem wlaśnie z tych co sie tym jarają.

A monetki fakt, że też nie są ta jaies unikaty, ale mi sie podobaja, ja takich nie znajduje, wieć jakbys mogł to też ze dwie dla mnie zostaw ;)

pozdro

Ja niektóre zabieram łuski do domciu,według mnie te trochę ciekawsze...ale jeszcze mam problem z odróżnianiem od jakiej broni i z jakiego kraju, bo dopiero od niedawna śmigam z wykrywką

może inaczej - ja też zbieram, ale mi wystarczy mieć po jednym egzemplarzu danego rodzaju łuski"
na drugiej fotce masz monetki oczyszczone a podłoże świadczy, że lezą w ciepłym domciu, w twoim pokoju, zatem zaprzeczasz sam sobie, na fotce masz kilka powtórzeń, dlaczego powtarzającego się BADZIEWU nie zostawiłeś w lesie. Po drugie, nikt ci nie napisał, że fajne łuski omijasz, a badziewne monetki wychuchałeś w domu, a ty zacząłeś od krytyki, troche TOLERANCJI. Piękne trafienia,grotuluję ale chamuj trochę piętą.

jak wpiszesz w Google łuski znajdziesz kilka ciekawych stron:
http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&q=%C5%82uski&lr=&btnG=Szukaj+w+Google

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie