monte_ch Napisano 10 Luty 2008 Autor Napisano 10 Luty 2008 Jaki to typ płaszcza ? Interesują mnie boczne naszycia ze skóry. Do czego one służyły ?
monte_ch Napisano 10 Luty 2008 Autor Napisano 10 Luty 2008 Jaki to typ płaszcza ? Interesują mnie boczne naszycia ze skóry. Do czego one służyły ?
chrzan49 Napisano 13 Luty 2008 Napisano 13 Luty 2008 Nie ma za co dziękować Panie Hrabio lub miłośniku Alexandra D.Myslałem całą nockę i jedyne co do łysego łba przyszło że to rodzaj custom design czyli herr coś tam nosił na sobie jakieś urządzenie a paltko skadinąd przepięknej urody służyło jako dwułapy mobilny stelaż .popatrz dokładnie czy są jakieś charakterystyczne ślady otarć. poza tym poddaję się.może popytać na Zachodzie?
R51 Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 jak widzi kolega to też jest dwurzędówka... poupieramy się jeszcze?
monte_ch Napisano 15 Luty 2008 Autor Napisano 15 Luty 2008 przyznaję rację to jest dwurzędówka,dz i pozdrowionka .
chrzan49 Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 dzięki za wyprowadzenie z błędu.Człowiek się ciągle uczy i niedoukiem zdechnie.Będzie miał kolega jeszcze inne zagadki?Pozdrowienia
chrzan49 Napisano 14 Luty 2008 Napisano 14 Luty 2008 Nie ma sprawy.Mnie też pomaga1ą.Po przejrzeniu forum.nie było mnie trochę znalazłem Twój starszy post dot. gustownego wdzianka.a wypowiedziałem się na nowym.Do rzeczy: takie skórzane naszycia nie były nigdy ozdobą ale zabezpieczały:a. mundur przed zniszczeniemb. noszacego mundur przed urazamic.szynel był integralną częścią ekwipunkud.radosna twórczość -to tylko mozliwe na froncie Naszycia są fabryczne : wniosek prosty.Paltko służyło jako platforma nośna do czegoś co musiało być oparte na obu ramionach i pod pachami.Trzeba poszukać urządzenia moim zdaniem i spróbować dopasować do szynela.Stawiam na to że Herr miał przed soba rodzaj acy" , być może w boczne szlufki" wstawiane były pazury" podpierające konstrukcję.Raczej na pewmo nie było to ustrojstwo optyczne. Chodzi mi o to że człowiek nie stanowi stabilnej platformy ( z wyjatkiem b.dobrze wyszkolonych strzelców wyborowych) ale ci nie nosza szyneli!.Bardzo ciekawy dla mnie temat.Ale chyba się poddam.Rozumiem że waffenamty nie zostały rozszyfrowane?
monte_ch Napisano 14 Luty 2008 Autor Napisano 14 Luty 2008 pomimo wszystko serdeczne dzięki,dużo mi pomogłeś .
monte_ch Napisano 15 Luty 2008 Autor Napisano 15 Luty 2008 Na pewno będę miał już nie długo. Z tak miłym człowiekiem można dyskutować całą noc :) Serdeczne Pozdrowienia.
monte_ch Napisano 15 Luty 2008 Autor Napisano 15 Luty 2008 Aha płaszcz jest już wystawiony na Allegro :http://www.allegro.pl/item312871663_wermacht_stabsoffizier_mantel_winterlicht.html
monte_ch Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Reltz 41 56 102123 64 H.40 W wewnętrznej kieszeni jest ten napis (pieczątka?).
chrzan49 Napisano 13 Luty 2008 Napisano 13 Luty 2008 naszycia barkowe symetryczne a pozostałe, tylko po lewej stronie? Czy pod pachą dodatkowe naszycie jest zamknięte czy rodzaj szlufki" lub kieszonki?pozdrowienia
monte_ch Napisano 14 Luty 2008 Autor Napisano 14 Luty 2008 Witam szanownego kolegę. Pragnę pana wyprowadzić z błędu.Nie są to żadne wzmocnienia do stelażu ani żadnej tacy.Herr wkładał w te szlufki z każdej strony trzonkowy granat M24. Jest to płaszcz wartowniczy i dlatego jest ocieplony grubym kożuchem. Podaję linka : http://www.germanmilitaria.com/WaffenSS/photos/S19353.html Z poważanie hrabia Monte Christo. Pozdrawiam.
Pytanie
monte_ch
Jaki to typ płaszcza ? Interesują mnie boczne naszycia ze skóry. Do czego one służyły ?
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.