kameleon Napisano 27 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2004 jestem harcerzem, instruktorem ZHRpod koniec lipca planowana jest w warszawie wielka gra harcerska poswięcona rocznicy Powstania Warszawskiego.aby byla bardziej barwna, a scenerii nie stanowiły tylko dzisiejsze ulice warszawy, chciałbym wyjść do was z propozycją pomocy w jej organizacji..interesujac sie wydarzeniami drugiej wojny, macie w swoich zbiorach, kolekcjach wiele przedmiotów które mogły by sprawić ze gra,była by o wiele bardziej ciekawa..(uwczesne mundury zarówno niemieckie jak i powstańcze, odznaczenia,atrapy broni,pojazdy,flagi..)wiem ze sa to zbiory dla was cenne,stanowiace nie tylko wartosc materialną ale także czujecie do nich pewnien sentyment.nie chodzi mi o wypożyczanie od was tych przedmiotów,ale abyscie wzieli udział w tym wydarzeniu,które stanowiło by dla was niezwykła przygode, i moze jakąs realizację waszej pasji.wtedy mielibyście te przedmioty pod swoją opieką, stanowiąc wkład w poszczególne elementy gry.porozmawiajcie z waszymi znajomymi,przyjaciółmi,z którymi realizujecie wasze zainteresowania, moze razem chcielibyscie dołączyć do tej akcji..nie da sie tu opisać wszystkiego,tak wiec jezeli ktos z was byłby zainteresowany przeżyciem takiej przygody to prosze o kontakt.wtedy przesle cos więcej.jeśli zas nie, to prosiłbym o ewentualne osoby, instytucje które mogły by w to wejść..pomócwielkie dzieki- pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Luty 2004 Share Napisano 11 Luty 2004 Poszukaj grópy rekonstrukcyjnej z okolic warszawy.A z tego co mi wiadomo aby było bardziej realnie rozdajcie ludziom biało czerwone opaski , uszyjcie Niemieckie flagi oczywiście takie bez hakenkrojcy itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kameleon Napisano 12 Luty 2004 Autor Share Napisano 12 Luty 2004 co do samych biało czerwonych opasek to plany nawet na tym poziomie przygotowywań sa dużo bardziej ambitne..szkoda tylko że tak wielu pasjonatów, którzy przegladają to forum przechodzi bez odzewu na niebywałą szansę przeżycia czegoś niezwykłego..co do grupy rekonstrukcyjnej to nie za bardzo wiem o co ci chodzi, wiec jesli masz namiary na osoby lub też jakieś grupy ludzi którzy spotykają sie po to aby na żywo rekonstruować wydarzenia warszawy 1944 to bardzo prosze o podanie ich..ale wyobrażam sobie , jeśli rekonstruowaliście takie sceny jak zamachy, bitwy, potyczki, jak niesamowite są to wydarzenia..zastanówcie się czy nie chcielibyście sie wcielić w rolę niemieckiego oficera przesłuchującego więźniów na Pawiaku, w rolę żołnierzy wypadających z ciężarówki i rozpoczynających łapankę..jak niesamowicie byloby gdyby 30 lipca (bo wtedy własnie ma odbywać sie gra) na ulicach Warszawy pojawiły sie samochody, pojazdy z czasów wojny, a na ulicach krążyły by autentyczne patrole niemieckie..trudne do wyobrażenia?- może tak,ale właśnie to będzie miało miejsce już w tą 60 rocznicę POWSTANIA WARSZAWSKIEGO..jeśli tylko mieszkacie w Warszawie i chcielibyście podjąć wyzwanie, nie bójcie sie, skontaktujcie sie i wtedy będziecie wiedzieli jak miała by wygladać wasza pomoc, a jednocześnie świetna zabawa!!!POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R. Lewy" Lewszyk Napisano 12 Luty 2004 Share Napisano 12 Luty 2004 Chętnie się na to piszę, kontakt na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Luty 2004 Share Napisano 13 Luty 2004 Wg mnie to już chyba zahacza o zboczenie być oficerem torturującym Polaków na Pawiaku.I druga sprawa, podobno można tylko przebrać się za Niemca, natomiast role powstańców są już obsadzone przez wojsko i harcerzy ;-). Chyba lepiej by było, żeby wojsko grało wojsko - czyli Wehrmacht i SS. W końcu lepiej maszerują, posługują się bronią itp.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 13 Luty 2004 Share Napisano 13 Luty 2004 Witam,Uprzejmie informuję, że organizator imprezy czyli Dzielnica Wola i Urząd Miasta Stołecznego Warszawy w osobie Pana Antoniego Lewandowskiego zwrócił się oficjalnie Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej Polski Wrzesień" o organizację, koordynację i sam udział jako strony niemieckiej. Stronę powstańców mają odtwarzać członkowie ZHP i WP z Warszawy. W związku z powyższym zwrócono sie do nas o organizacje udziału ok. 200 Niemców".W zwiazku z powyższym zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w tej imprezie po stronie niemieckiej. Prosimy o kontakt.Najlepiej do: koordynator sekcji niemieckiej SRH PW" - Rafał KulińskiLohse@wp.pl, tel. 602-335-942pojazdy i uzbrojenie - Jacek Haber, sony@onet.pl, tel. 607-174-040Dziekuję i zapraszamJacek akagi" HaberZarząd SRH PW" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kameleon Napisano 13 Luty 2004 Autor Share Napisano 13 Luty 2004 spokojnie..co do przesłuchań to nie chodzi absolutnie o tortury harcerzy,ani o robienie krzywdy komukolwiek..zapewniam ze organizatorzy to osoby odpowiedzialne,a scenariusz gry ma dokładnie założone cele, jakie chcemy osiągnąć..co do wojska, z tego co wiem to nie będzie ono brało udziału w grze - mają chyba inne rzeczy do roboty;)będzie jedynie wykorzystane w pewnym stopniu jako zabezpiecznie zaplecza.cieszę sie bardzo bo odnalazłem na swoim mailu kilka wiadomości z których wynika wyraźna chęć pomocy..wielkie dzięki.mam nadzieję że współpraca sie powiedziebardzo dziękuję za zainteresowanie..myślę że naprawdę wspólnie uda sie przeżyć coś niezwykłego..pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Francis1 Napisano 14 Luty 2004 Share Napisano 14 Luty 2004 Witam Wszystkich!!!Powiem wam szczerze, że rekonstrułowanie łapanki, czy przesłuchań nawet harcerzy to nie jest dobry pomysł, ponieważ nasz kraj nie jest jeszcze do tego przygotowany,znowu napiszą gdzieś w gazetach, że w Polsce są neonaziści,hitlerowskie bojówki itp. bedzie nagonka ze strony mediów.Natomiast inscenizacja samych potyczek to dobry pomysł i jestem za. Ale jeżeli w scenariuszu będą pomysły z cyklu łapanek to nie przyjeżdzam.Kiedyś na forum był temat 32id Wh, którą z kolegami odtwarzam, zrobili na nas dużą nagonkę, że jakto można zakładać mundur niemiecki, nie zmienicie mentalności ludzi.Pozdrowienia dla wszystkich rekonstruktorów Tomek Trójmiasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.