danieloff Napisano 9 Luty 2008 Autor Napisano 9 Luty 2008 Witam, w niemieckiej ziemiance wyszedł mi taki ni to medal ni to medalion, wykonany z cynku, wielkości sporego medalu i dość ciężki. Na awersie jakaś postać a w jej tle orzeł wskazujący skrzydłem w prawo.
danieloff Napisano 9 Luty 2008 Autor Napisano 9 Luty 2008 Z tyłu jakby scena religijna - chrzest, jakaś postać ze skrzydłami - anioł?, inna postać przypominająca biskupa.
danieloff Napisano 9 Luty 2008 Autor Napisano 9 Luty 2008 Przypomina Wam to coś? Jakieś odznaczenie? Czy po prostu jakiś religijny medalion? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
danieloff Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Czyli to po prostu medal religijny. Zastanowiła mnie jego wielkość - trochę za duży i za ciężki jak na szyję, no i zbyt wypukłe ornamenty. Poza tym miejsce znalezienia - w ziemiance. Pewnie ktoś wziął ze sobą taki amulet na front.
kopijnik2 Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 a może - medal chrzcielny lub konfirmacyjny...trzeba trochę po stylistyce popatrzeć...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.