bartekl23 Napisano 26 Styczeń 2004 Autor Napisano 26 Styczeń 2004 witam!dzisiaj konserwując polskiego peruna wz.28 pod okładzinami znalazłem wybite dwie litwry KL. Co one oznaczają?bartekl23
muslim Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Rzeczywiście w dziwnym miejscu bo na forum głównym ;D
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 Witam,litery te, o ile są nabite na trzonie rękojeści - nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem Twój post- są to zapewne fabryczne oznaczenia kontrolne.Coś więcej być może mógłbym powiedzieć, gdybym wiedział która z nich jest większa, a także jaka jest litera i w jakiej figurze geometrycznej po lewej stronie oznaczenia Perkun" na głowni, oraz jaki jest początek numeru bagnetu (chodzi mi o pierwsze cztery cyfry z sześciu).Pozdrawiam,Marek
bartekl23 Napisano 28 Styczeń 2004 Autor Napisano 28 Styczeń 2004 Dobra, rozkręciłem okładki drewniane i zobaczyem tam 2 literki. Są tej samej wielkośći. Na progu po lewoej stronie Perkuna literka F w owalu. Nr 524801i dzisiaj rozkręciłem drugi. perkun wz.28 tam w tym samym miejscu oznaczenie l1. nr niestety nie jest ładnie zachowany (prezent od chopa :-) na progu perkun i chyba D w owlu, a niżej D2.
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 29 Styczeń 2004 Napisano 29 Styczeń 2004 Witam,bagnet nr 524801 - wyprodukowany był pod sam koniec pierwszej połowy lat trzydziestych, po numerze bagnetu i oznaczeniu kontrolnym na głowni sądzę, że przeszedł on cykl produkcyjny wraz ze swoją partią. Zwykle na trzonie Perkunów wz. 28 występowała jedna litera - ta sama co na głowni (choć być może akurat dla tego okresu produkcji niekoniecznie - niestety mam za mało danych by to stwierdzić). Ten ma dwie i to inne. Oznaczają one zapewne poprawne wykonanie jakichś procesów technologicznych - jakich tego niestety nie wiem. Dodatkowo wygląda na to, że ten egzemplarz przechodził je dwukrotnie (co się zresztą zdarzało). bagnet drugi - odebrany na początku drugiej połowy lat trzydziestych - wykorzystywano wtedy do produkcji części pozostałe z nieco wcześniejszych partii. Oznaczenia na trzonie - tak jak w opisie poprzednim. Z odbiorem wojskowym D/2 na Perkunie się jeszcze nie spotkałem, co nie oznacza, że nie występuje. Przypuszczam wiec, że o ile nie jest on wyraźnie odbity może to być M/2.Pozdrawiam,Marek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.