Skocz do zawartości
  • 0

Orzełek produkcji konspiracyjnej

mab1978

Pytanie

Napisano

Czy jest na forum specjalista od orzełków albo Powstania Warszawskiego? Orzełek, jeden z kilkunastu, znalezionych przy rozbiórce garażu w okolicach podwarszawskiego Pruszkowa. Były schowane w starym piecu.Wymiary: wysokość 43mm, szerokość skrzydeł 33mm, szerokość tarczy amazonek 29mm. Cechy charakterystyczne: 13 gwoździ na tarczy amazonek, i kotwica z poprzeczką. Wykonany z blachy cynkowej. Dolutowane wąsy, stan bdb, nigdy nie zostały wydane.
Czy ktoś spotkał się juz z takim egzemplarzem? Proszę o wszelkie sugestie.

Pozdrawiam, mab1978.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

z tyłu śrubka z mosiężną nakrętką. kto wie co to są za orły. Dodam że mam tylko dwa a było ich całe wiadro(robotnicy podczas remontu stropu je znaleźli co z reszą się stało nie wiem.

Napisano
Co do orła miggi" to nie mam pewności że to jest wczesne LWP. Z tego co doliczyłem to on ma 25 gwozdzi? Opisz tego orła dokładniej.
poz slaw
Napisano

Witam

Orzełek ma 25 gwoździ, dokładne wymiary podałem na fotce. brak jakichkolwiek bić ani na orle ani na nakrtce. Orzeł na awersie jest jekby malowny srebrzanką przynajmniej tak wygląda. długość śruby 20 mm. średnica nakrętki 16 mm.

Jeżeli jeszcze coś wam trzeba dajcie znać.

pozdrawiam miggi1

Napisano

Czy jest na forum specjalista od orzełków albo Powstania Warszawskiego? Orzełek, jeden z kilkunastu, znalezionych przy rozbiórce garażu w okolicach podwarszawskiego Pruszkowa. Były schowane w starym piecu.Wymiary: wysokość 43mm, szerokość skrzydeł 33mm, szerokość tarczy amazonek 29mm. Cechy charakterystyczne: 13 gwoździ na tarczy amazonek, i kotwica z poprzeczką. Wykonany z blachy cynkowej. Dolutowane wąsy, stan bdb, nigdy nie zostały wydane.
Czy ktoś spotkał się juz z takim egzemplarzem? Proszę o wszelkie sugestie.

Pozdrawiam, mab1978.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie