Skocz do zawartości
  • 0

orzełek II RP do id

gosc_z_fantazja

Pytanie

Napisano
Witam

Proszę o pomoc w identyfikacji tego orzełka. Przygarnąłem biedaczysko bo sobie samotnie leżał , a serce mi się kraja jak zwierzątka cierpią .
Orzełek jest wykonany z dość grubej blachy , a nie jak większośc tłocznych z cienkiej blaszki ( blacha ma grubość około 1mm )
Wysokośc orzełka troszku ponad 3 cm , szerokość szkrzydeł około 2,8 cm. Od wewnętrznej strony złoty kolor ( może był złocony , może pokryty innym metalem ).Mocowany na nakrętkę. Ta nakrętka jakaś dziwna , gdyż jest większa od samego orzełka i ma 3,2 cm ( albo tak miało być , albo to jakaś zastępcza nakrętka ).
Nie sądze , aby to była jakaś samoróbka , gdyż szczegóły orzełka są bardzo dokładne ( pióra , szpony , korona i dziób)
Bardzo prosze o jaiieś info , kto nosił takie orzełki lub każde inne info.

Za pomoc z góry dziękuję
gosc_z_fantazja

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Drogi kolego cbndm ty również poczytaj a potem się wypowiadaj.Jeżeli jesteś taki pewny swego to podaj literaturę na której sie opierasz , i zweryfikujemy kto ma rację
Napisano
Witam

Koledzy luzik. :)
Przecież to nie jest powód , aby zaraz sie denerwować i walczyć na słowa.
Mój orzełek jest znakomicie widoczny i jeśli ktoś ma jakąś książkę na ten temat to sądzę , że można go bedzie rozpoznać bez nerwów.
Tak nawiasem mówiąc nie znam się wogóle na orzełkach , ale próbuje też sam coś wygrzebać w necie .Z tego co widziałem to wzór orła jako herb Polski z okresu 1991 - 1927 ma koronę zamkniętą . Zakładam więc , że tego typu orzeł jak mój nie mógł być jako oficjalny orzeł noszony na umundurowaniu urzędników państwowych i wojskowych.
Oczywiście to tylko moja hipoteza :)
Ale i tak liczę na szanownych kolegów

pozdrawiam
gosc_z_fantazja
Napisano
A teraz kolega wierzy ,chce zobaczyć jeszcze kilka wzorów z tego okresu używanych w rosji przez nasze wojska.
Napisano
Witam

Proszę o pomoc w identyfikacji tego orzełka. Przygarnąłem biedaczysko bo sobie samotnie leżał , a serce mi się kraja jak zwierzątka cierpią .
Orzełek jest wykonany z dość grubej blachy , a nie jak większośc tłocznych z cienkiej blaszki ( blacha ma grubość około 1mm )
Wysokośc orzełka troszku ponad 3 cm , szerokość szkrzydeł około 2,8 cm. Od wewnętrznej strony złoty kolor ( może był złocony , może pokryty innym metalem ).Mocowany na nakrętkę. Ta nakrętka jakaś dziwna , gdyż jest większa od samego orzełka i ma 3,2 cm ( albo tak miało być , albo to jakaś zastępcza nakrętka ).
Nie sądze , aby to była jakaś samoróbka , gdyż szczegóły orzełka są bardzo dokładne ( pióra , szpony , korona i dziób)
Bardzo prosze o jaiieś info , kto nosił takie orzełki lub każde inne info.

Za pomoc z góry dziękuję
gosc_z_fantazja
Napisano
Co do nakrętki też tak przypuszczałem.
Możliwe , że kiedyś niektórzy zmieniali nakętki z przyczyn praktycznych.W tym przypadku orzełek był bardziej stabilny , nie latał , a przez to nie uszkadzał materiału co poźniej mogło powodować dziure i zgubienie np. orzełka.
Gdyby była orginalna to sądze, że na niej znalazło by się jakieś info o tym kto ja zrobił.
Czekam cierpiwie , może ktoś go zidentyfikuje
Napisano
Wielkie dzięki za fotkę i info.
Cieszę się , że wywiązała się spokojna rzeczowa dyskusja.
Może ktoś jeszcze się dołączy i bedziemy mogli zidentyfikować wrescie mojego orzełka.
Jeśli chodzi o ten I korpusu , to ( nie widzę dokładnie )skrzydła są bardzo podobne . Jednak korona na fotografi z książki jest zamknięta , a u mnie otwarta. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie , bo jak mowiłem nie znam sie na militariach.
Jeśli możesz , to sprawdź w tej książce orzełek z Powstania Wielkopolskiego 1918/1919 .
Orzełek z tego Powstania ma właśnie koronę otwartą , ale z kolei skrzydła orła z czapki są bardziej ścisłe .

Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc i czekam na dalszą
Pozdrawiam
gosc_z_fantazja
Napisano
Odsyłam do książki muzealnictwo wojskowe t.VI do artykułu poświęconemu orzełkom panstwowym .Niestety niemamskanera aby wrzucić fotki i opis
Napisano
Jak będziesz coś więcej wiedział to pogadamy .pozdr. P.S. I tak jak pisałem czytaj dużo bo jak narazie nic nie wniosłeś do tematu.No chyba że jesteś dobry w temacie więc czekamy na zdjęcia i opis.Bo gadać to każdy potrafi.
Napisano
Czyżby ten orzełek jest jakimś unikatem , że cięzko go zidentyfikować ??
Może ktoś ma jakaś książkę na temat orzełków.
Szukałem po necie i tyko jeden wydawał mi sie podobny ( ze względu na otwartą koronę ) to orzełek z Powstania Wielkopolskiego

Bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam
gosc_z_fantazja
Napisano
cbndm widze że dialog z tobą to zwykła pyskówka gówniarza.Zadaj sobie trochę trudu i poszujkaj książkę do której cię odsyłam.Na dalszy dialog z toba szkoda mi już czasu
Napisano
No drogi panie gówniarzem z tego co widzę jesteś ty.Świadczy o tym choćby kilka postów wktórych brałeś udział,zero wiedzy a na zdjęcia czekamy w dalszym ciągu,jak już pisałem gadać bzdury każdy potrafi.A tak na marginesie to moje dzieci pewnie są nie dużo młodsze od ciebie małolacie.Przepraszam innych forumowiczów ale widać kolega stracił argumentację i zimną krew.pozdr.
Napisano
Widzę ,że masz ogromne problemy z czytaniem i zrozumieniem tekstu. Sprawdź chociażby wymiary w książce na ktorej się opierasz, a potem zapoznaj się z artykulem w książce do ktorej cię odsylam poraz enty znawco.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie