Jest to mój pierwszy post na tym forum i na wstępie witam wszystkich kolegów i koleżanki pasjonujących się tym co jest starsze niż dzień dzisiejszy :) Bardzo bym prosił szanownych forumowiczów o pomoc w identyfikacji tej prawdopodobnie francuzkiej odznaki . Emaliowana , dośc masywna ( nie jakaś blaszka ) wielkośc 3,3 cm , z tyłu chyba wytwórca ARTHUR BERTRAND PARIS a na dole chyba 46 RUE DE RENNES Na stronie http://www.histoire-collection.com/catalog_70.htm , znalazłem podobną odznakę , która była podpisana 12° Division d’Infanterie 1939rondache alu peinte " Niestety nie znam francuzkiego i nic mi to nie mówi.Odznaka z tej strony jest w troszkę innych kolorach i różni sie małymi detalami , ale trop chyba dobry. Po wyczyszczeniu na dole pod zapieciem wyszedł jeszcze inny napis ARTHUS BERTRAND PARIS DEPOSE" Właśnie wpisując go w google znalazłem tą stronke i z tego co zauważyłem był on producentem odznak wojskowych i nie tylko.Niestety brak znajomości języka francuzkiego blokuje mi możliwośc odnalezienia jakiego dywizjonu , regimentu czy innego ustroistwa ( nie znam się na militarystyce ) , z którym mogłbym powiązać tą odznakę Obok mojej zamieściłem fotkę , którą znalazłem w necie Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam gosc_z_fantazja
Pytanie
gosc_z_fantazja
Jest to mój pierwszy post na tym forum i na wstępie witam wszystkich kolegów i koleżanki pasjonujących się tym co jest starsze niż dzień dzisiejszy :)
Bardzo bym prosił szanownych forumowiczów o pomoc w identyfikacji tej prawdopodobnie francuzkiej odznaki .
Emaliowana , dośc masywna ( nie jakaś blaszka ) wielkośc 3,3 cm , z tyłu chyba wytwórca ARTHUR BERTRAND PARIS a na dole chyba 46 RUE DE RENNES
Na stronie http://www.histoire-collection.com/catalog_70.htm , znalazłem podobną odznakę , która była podpisana 12° Division d’Infanterie 1939rondache alu peinte "
Niestety nie znam francuzkiego i nic mi to nie mówi.Odznaka z tej strony jest w troszkę innych kolorach i różni sie małymi detalami , ale trop chyba dobry.
Po wyczyszczeniu na dole pod zapieciem wyszedł jeszcze inny napis ARTHUS BERTRAND PARIS DEPOSE" Właśnie wpisując go w google znalazłem tą stronke i z tego co zauważyłem był on producentem odznak wojskowych i nie tylko.Niestety brak znajomości języka francuzkiego blokuje mi możliwośc odnalezienia jakiego dywizjonu , regimentu czy innego ustroistwa ( nie znam się na militarystyce ) , z którym mogłbym powiązać tą odznakę
Obok mojej zamieściłem fotkę , którą znalazłem w necie
Z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam
gosc_z_fantazja
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.