robzet Napisano 2 Luty 2008 Autor Napisano 2 Luty 2008 WitamMam następujące pytania:1. W jakich latach użytkowano w eskadrze WOP pływakową wersje An-22. Ił-28R- rozpoznawcza wersja bombowca używana także w 15 SELR MW. Czy sprzęt rozpoznawczy (mam na myśli aparaty foto i kamery filmowe- jakie ???) montowano w komorze bombowej na zaczepach bombowych, czy też były umieszczone w jakimś zasobniku i całe to ustrojstwo podwieszano w komorze bombowej ??. Próbowałem uzyskać informacje na ten temat drogą mailową w MOP w Kołobrzegu i MLiK w Krakowie, ale się nie doczekałem. Może ktoś z Szacownych Forumowiczów wie coś na ten temat ?????
woytas Napisano 2 Luty 2008 Napisano 2 Luty 2008 o il-28 bylo opracowanie w chyba lotnictwo z szachownica - moze sproboj w tym kierunku?http://www.sanko.wroclaw.pl/magazyn.html
aloszak Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 An-2M użytkowane były od 1964 r. w Samodzielnej Eskadrze Lotnictwa Rozpoznawczego WOP (SELR-WOP) w pasie polskich wód terytorialnych na Bałtyku. Do kiedy tego nie wiem.Wersja rozpoznawcza Ił-28R wyposażona była w kilka aparatów fotograficznych, umieszczonych w komorze bombowej oraz w w dodatkowe zbiorniki paliwa na końcach skrzydeł w celu zwiększenia zasięgu. Niektóre egzemplarze samolotów tej wersji miały dodatkowe stacje radiolokacyjne.
aloszak Napisano 4 Luty 2008 Napisano 4 Luty 2008 Zapomniałem dodać że IŁ-28R kiedyś stał w Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni poszukaj na necie może dalej mają ten eksponat i u nich uzyskasz jakieś dokładniejsz dane jeżeli Cię to interesuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.