Skocz do zawartości
  • 0

Głowa konia identyfikacja

mmland

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację takiej oto rzeczy w kształcie głowy konia. Ma ona 10 cm wysokości i wykonana jest prawdopodobnie z mosiądzu. Sama szyja nie jest z litego metalu tylko w środku jest pusta a ścianki jej maję około 2mm.U dołu są dwie dziurki po obu stronach. wygląda to jak by na coś to było założone i zakołkowane.przy jednym z otworów była jakaś pozostałoś po metalu w postaci rdzy która się rozsypała.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzięki kopijnik2 przedmioty które wkleiłeś w linkach to chyba są przedmioty który mogły spełnia tę samą funkcję lecz są o innym kształcie myślę że nie jest to końcówka od szpicruty gdyż taka szpicruta raczej musiała by lekka i wygodna dla dłoni a ten przedmiot raczej nie spełnia tych warunków jak zasugerował to Ilkenau choc dzięki za odzew.
Napisano
Jeżeli chodzi o łyżkę do butów to myślałem o tum tylko w moim koniu otwór niby do wieszania jest w nozdrzach a w takich łyżkach wieszanie jest u góry wtedy taka łyżka wisi równo i ładnie a jeżeliby się wieszało za nozdrza to taka łyżka wisiała by krzywo i wyglądała by nieładnie.
Jeżeli chodzi o ten link co kopijnik podał wydaje mi się że to może by coś w tym stylu bo otwór od dołu i otwory z boku są podobne i mogły by podobnie do czegoś mocowane.
Ja sam nie wiem co to tak naprawdę może byc ale myślę że to było na czymś osadzone jako wierzchołek np siodła a przez nozdrza przechodził jakiś sznurek lub rzemień który zwisał w dół.
A i pozdrowienia dla kopijnika2 na niego zawsze można
liczyc
Napisano
dzięki...
obiekty mają cechy wspólne...
i można przyjąć, że pełniły tę samą funkcję.
Jeżeli ktoś znajdzie siodło z analogicznymi elementami - chętnie popatrzymy.

Jak - na razie el. zaprzęgu - we chłopskim wozie nazywany chomontem...
Napisano
Uchwyt pejcza/szpicruty do poganiania konia, skręcone rzemienie wzdłuż osi wykonanej z drutu żelaznego, stąd ślady rdzy, osadzone były w szyi konia", a przez jego otwór w nosie przeciągnięty był krótki, cienki rzemyczek służący do zawieszania np. na gwoździu.
Napisano

Proszę o identyfikację takiej oto rzeczy w kształcie głowy konia. Ma ona 10 cm wysokości i wykonana jest prawdopodobnie z mosiądzu. Sama szyja nie jest z litego metalu tylko w środku jest pusta a ścianki jej maję około 2mm.U dołu są dwie dziurki po obu stronach. wygląda to jak by na coś to było założone i zakołkowane.przy jednym z otworów była jakaś pozostałoś po metalu w postaci rdzy która się rozsypała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie