Skocz do zawartości
  • 0

Kamienie FR (Festung Rayon?)

koles

Pytanie

Napisano
Witam. Przejdę od razu do rzeczy.Przymierzamy sie z grupą pasjonatów historii lokalnej zabrać za inwentaryzację pozostałych do tej pory kamieni oznaczających teren twierdzy w mieście na Dolnym Śląsku. Chcemy to zrobić zanim zostaną całkowicie sprywatyzowane. W związku z tym mam pytanie do forumowiczów. Czy są jakieś w języku polskim (może być po niemiecku) opisy tego typu kamieni? Gdzie je ustawiano? Czy oznaczano na mapach, Jakie odległości były między mini, itp. Wiem, że dla fachowców (pasjonatów)są to lamerskie pytania. Niestety w necie nic konkretnego jak na razie nie znalazłem. Za wszelaką pomoc z góry dziękuję.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zdjęcie jest od znajomego swoich akurat nie maiłem pod ręka. Ten jest z parku. Zresztą kilka ich tam jest jak bez specjalnego szukania naliczyłem 5 (znajomy tego samego dnia 7). Ot po prostu trzeba na to cały dzień poświęcić aby obejść twierdzę.
pzdr.
Napisano
Witam. Przejdę od razu do rzeczy.Przymierzamy sie z grupą pasjonatów historii lokalnej zabrać za inwentaryzację pozostałych do tej pory kamieni oznaczających teren twierdzy w mieście na Dolnym Śląsku. Chcemy to zrobić zanim zostaną całkowicie sprywatyzowane. W związku z tym mam pytanie do forumowiczów. Czy są jakieś w języku polskim (może być po niemiecku) opisy tego typu kamieni? Gdzie je ustawiano? Czy oznaczano na mapach, Jakie odległości były między mini, itp. Wiem, że dla fachowców (pasjonatów)są to lamerskie pytania. Niestety w necie nic konkretnego jak na razie nie znalazłem. Za wszelaką pomoc z góry dziękuję.
Napisano
Coś mi sie wydaje, że zabieramy sie za wyważanie otwartych drzwi. Zinwentaryzowałeś te kamienie. Nie mylę się?
Napisano

Cześć
Trochę ich znalazłem .
Mam mapkę na której są zaznaczone te słupy .
Myślę że nie ma sensu ich wyciągać na światło dzienne bo są w takich miejscach że łatwo mogą trafić do czyjegoś ogródka jako ładna ozdoba .
Kilka już stoi na prywatnych posesjach .
Na zdjęciu jest jeden a było ich jeśli dobrze pamiętam 7 wykopanych i z tego co wiem poszły do ludzi .
FR to znaczy Friedrich REX
Na moim zdjęciu jest FWR czyli Friedrich Wilhelm REX .
Ale poszukać można zawsze zabawa przednia .
Pozdr

Napisano
Sorry na twoim zdjęciu też jest FWR .
To jest z parku zdjęcie ??
Dokładnie już nie pamiętam , ale kilka jest widocznych .
Pozdr
Napisano
Cześć
Jak masz dobrą mapę to znajdziesz słupy .
Ja znalazłem kilkanaście w miejscach gdzie były zaznaczone .
Większość jest pod ziemią i tak zostanie .
Szkoda wyciągać bo zawsze się komuś do ogródka przyda .
Znalazłem też kilkadziesiąt słupów w pewnym lesie z godłem miasta zostały zaadoptowane w późniejszym czasie prawdopodobnie przez Niemców na słupy graniczne lasu.
Wkopane są do góry nogami .
Pozdr
Napisano
No i się znowu zaczyna .
http://odkrywca.pl/czyzby-kolekcjoner-,591992.html#591992
Jeden już został wykopany i chyba na zawsze przepadł kilka lat temu .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie