ROGERYSLAW Napisano 23 Styczeń 2004 Autor Napisano 23 Styczeń 2004 Witam.Potrzebuję pomocy przy identyfikacji tego zołnierza co to za formacja? armia? rok?Żołnierz nie ma czapki która by napewno wszystko wyjaśniła.Napewno jest narodowości polskiej.
ROGERYSLAW Napisano 24 Styczeń 2004 Autor Napisano 24 Styczeń 2004 Tak na guzikach są orły.Ale brak patek na kołnierzu?I ten pagon z cyfrą 2"?
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Naramiennik wygląda na obowiązujący od kwietnia 1917 (Legiony Polskie) roku do 1920 roku (W.P). Ma on charakterystyczny kształt. Na fotografii widać obszycie tasiemką. Na moje oko mimo braku różnicy w kolorze widoczne jest również obszycie naramiennika galonem (szerokim) - czyli stopień to starszy wachmistrz. Cyfra 2" odnosi się do numeru pułku.Pozdrawiam,Marek
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 Wydaje mi się, że brak patek i wężyka nie wyklucza, że jest to mundur wojskowy. W pierwszych latach po odzyskaniu niepodległości były bardzo duże problemy z umundurowaniem, więc noszono to co udało się zdobyć.Oczywiście nie upieram się, że osoba na fotce jest żołnierzem W.P.Pozdrawiam,Marek
ROGERYSLAW Napisano 30 Styczeń 2004 Autor Napisano 30 Styczeń 2004 Brak patek lub wężyka??Dostałem informację że to może być jakaś formacja paramilitarna - milicja lub straż obywatelska...To bardzo prawdopodobne - dla mnie.Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc.
ROGERYSLAW Napisano 23 Styczeń 2004 Autor Napisano 23 Styczeń 2004 Witam.Potrzebuję pomocy przy identyfikacji tego zołnierza co to za formacja? armia? rok?Żołnierz nie ma czapki która by napewno wszystko wyjaśniła.Napewno jest narodowości polskiej.
Pytanie
ROGERYSLAW
Witam.
Potrzebuję pomocy przy identyfikacji tego zołnierza co to za formacja? armia? rok?
Żołnierz nie ma czapki która by napewno wszystko wyjaśniła.
Napewno jest narodowości polskiej.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.