avena Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 nie znam się na datowaniu zdjęć więc mam pytanie z jakiego okressu jest to zdjęcie i czy jest mundur powstanca styczniowego czy może późniejsze z tyłu podpisane Panna Pusłowojłow
avena Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 nie znam się na datowaniu zdjęć więc mam pytanie z jakiego okressu jest to zdjęcie i czy jest mundur powstanca styczniowego czy może późniejsze z tyłu podpisane Panna Pusłowojłow
KZ Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 To jest na grubym, twardym papierze, cos jak gruba tektura. Szerokosc jak karta do bankomatu, ale dłuższe...Takie fotki robiono w końcu XIX w. i na początku XX.Czcionka z nazwą zakładu fotograficznego i nazwa miasta bardzo charakterystyczne, wystepujace w innych miastach. Nie wiem, byc moze miało to zwiazek z wykorzystywana technologią. Pozdr.KZ
Pulavien Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 WitamZdjęcie a właściwie fotokopia przedstawia Annę Henrykę Pustowojtówne(Pustowójtównę),córkę generała rosyjskiego i polskiej szlachcianki Marii z Kossakowskich.Podczas Powstania Styczniowego adjutantkę D.Czachowskiego i M.Langiewicza.Seria zdjęć Pustowojtówny w ubiorze powstańczym była niezwykle popularna i często fotokopiowana,m.in.przez Wyspiańskiego we Lwowie i Seyfrieda w Poznaniu.Myślę,że Twoja fotokopia pochodzi z lat 80 lub 90 XIX w.Jeżeli chcesz więcęj dowiedziec się na temat Pustowojtówny tu masz link: http://www.ralf.franciszkanie.pl/heroes/Pustowoj.htmPozdrawiam,Pulavien.
Pytanie
avena
nie znam się na datowaniu zdjęć więc mam pytanie z jakiego okressu jest to zdjęcie i czy jest mundur powstanca styczniowego czy może późniejsze z tyłu podpisane Panna Pusłowojłow
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.