Skocz do zawartości
  • 0

ID ZDJĘCIA

avena

Pytanie

Napisano

nie znam się na datowaniu zdjęć więc mam pytanie z jakiego okressu jest to zdjęcie i czy jest mundur powstanca styczniowego czy może późniejsze z tyłu podpisane Panna Pusłowojłow

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie znam się na datowaniu zdjęć więc mam pytanie z jakiego okressu jest to zdjęcie i czy jest mundur powstanca styczniowego czy może późniejsze z tyłu podpisane Panna Pusłowojłow

Napisano
To jest na grubym, twardym papierze, cos jak gruba tektura. Szerokosc jak karta do bankomatu, ale dłuższe...
Takie fotki robiono w końcu XIX w. i na początku XX.
Czcionka z nazwą zakładu fotograficznego i nazwa miasta bardzo charakterystyczne, wystepujace w innych miastach. Nie wiem, byc moze miało to zwiazek z wykorzystywana technologią. Pozdr.KZ
Napisano

Witam
Zdjęcie a właściwie fotokopia przedstawia Annę Henrykę Pustowojtówne(Pustowójtównę),córkę generała rosyjskiego i polskiej szlachcianki Marii z Kossakowskich.Podczas Powstania Styczniowego adjutantkę D.Czachowskiego i M.Langiewicza.
Seria zdjęć Pustowojtówny w ubiorze powstańczym była niezwykle popularna i często fotokopiowana,m.in.przez Wyspiańskiego we Lwowie i Seyfrieda w Poznaniu.
Myślę,że Twoja fotokopia pochodzi z lat 80 lub 90 XIX w.
Jeżeli chcesz więcęj dowiedziec się na temat Pustowojtówny tu masz link:
http://www.ralf.franciszkanie.pl/heroes/Pustowoj.htm
Pozdrawiam,
Pulavien.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie