Skocz do zawartości
  • 0

jakas Matryca???????

lysy452

Pytanie

Napisano

jeszcze raz prosze o pomoc w id dzisiaj to wykopalem jest to z cynku wymiary 8,5 na 8,5cm jest to cynkal ale nie mam pojecia do czego to sluzylo,wyglada jak matryca

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
hmm znalazlem to na opolszczyznie,a do tego nauczylem sie juz traktowac delikatnie relikty historii,widze Perys ze masz pojecie o tych blaszkach.podam ci gg mozemy pogadac 9970563
Napisano
Witam,tak jest to matryca/winieta z drukarni,te dziurki są po gwoździkach którymi była przybita do drewnianego klocka.
Była jedna to i muszą być następne,z grubszych,cieńszych blaszek.Żadnej,nawet najmniejszej blaszki z tego terenu gdzie ją znalazłeś NIE WYRZUCAJ.delikatnie umyj pod wodą,sprawdź bo niektóre choć na pierwszy rzut oka wyglądają jak czyste skrawki blaszek po wyczyszczeniu okazują się naprawdę pięknym fantem:)
Trochę się tego naczyściłem i dalej mam kupę do wyczyszczenia,mozolnie to idzie ale za to jaki efekt końcowy.
Jak coś to służę radą,chyba że masz w pobliżu muzeum drukarstwa/zecerstwa.pozdr.
Napisano

jeszcze raz prosze o pomoc w id dzisiaj to wykopalem jest to z cynku wymiary 8,5 na 8,5cm jest to cynkal ale nie mam pojecia do czego to sluzylo,wyglada jak matryca

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie