lysy452 Napisano 26 Styczeń 2008 Autor Napisano 26 Styczeń 2008 jeszcze raz prosze o pomoc w id dzisiaj to wykopalem jest to z cynku wymiary 8,5 na 8,5cm jest to cynkal ale nie mam pojecia do czego to sluzylo,wyglada jak matryca
lysy452 Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 hmm znalazlem to na opolszczyznie,a do tego nauczylem sie juz traktowac delikatnie relikty historii,widze Perys ze masz pojecie o tych blaszkach.podam ci gg mozemy pogadac 9970563
perys Napisano 26 Styczeń 2008 Napisano 26 Styczeń 2008 Witam,tak jest to matryca/winieta z drukarni,te dziurki są po gwoździkach którymi była przybita do drewnianego klocka.Była jedna to i muszą być następne,z grubszych,cieńszych blaszek.Żadnej,nawet najmniejszej blaszki z tego terenu gdzie ją znalazłeś NIE WYRZUCAJ.delikatnie umyj pod wodą,sprawdź bo niektóre choć na pierwszy rzut oka wyglądają jak czyste skrawki blaszek po wyczyszczeniu okazują się naprawdę pięknym fantem:)Trochę się tego naczyściłem i dalej mam kupę do wyczyszczenia,mozolnie to idzie ale za to jaki efekt końcowy.Jak coś to służę radą,chyba że masz w pobliżu muzeum drukarstwa/zecerstwa.pozdr.
perys Napisano 26 Styczeń 2008 Napisano 26 Styczeń 2008 No chyba że ją znalazłeś na moim terenie... ;)
kopijnik2 Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 benzyna - terpentyna do czyszczeniaszczotki włosiane...
lysy452 Napisano 26 Styczeń 2008 Autor Napisano 26 Styczeń 2008 jeszcze raz prosze o pomoc w id dzisiaj to wykopalem jest to z cynku wymiary 8,5 na 8,5cm jest to cynkal ale nie mam pojecia do czego to sluzylo,wyglada jak matryca
Pytanie
lysy452
jeszcze raz prosze o pomoc w id dzisiaj to wykopalem jest to z cynku wymiary 8,5 na 8,5cm jest to cynkal ale nie mam pojecia do czego to sluzylo,wyglada jak matryca
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.