Sv Napisano 21 Styczeń 2008 Autor Napisano 21 Styczeń 2008 Jakiś opatrznościowy? Średnic ok. 3 cm.Dzięki za inf.Sv
martian. Napisano 21 Styczeń 2008 Napisano 21 Styczeń 2008 Archanioł Michał???? Znak ofiarowania pod opiekę św Michałowi???
Sv Napisano 21 Styczeń 2008 Autor Napisano 21 Styczeń 2008 Na awersie to może jakaś Bogini domowego miru "? Rewers to Święty zabijający smoka?
Sv Napisano 21 Styczeń 2008 Autor Napisano 21 Styczeń 2008 Masz rację to będzie Św. Michał, pozostaje jeszcze kobita do zidentyfikowania kobita z dzieckiem....
Sv Napisano 22 Styczeń 2008 Autor Napisano 22 Styczeń 2008 Jest trochę większy - średnica prawie 3,8 cm i grubość 3 mm....
PG Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 Co prawda ze znajomością religii krucho, ale myślę sobie że medalion mógł służyć do odmawiania tzw. koronki do św. Michała Archanioła - oddajacą cześć przywódcy zastepów anielskich, oddając się błogosławionym duchom pod opiekę i mającą sprowadzać wiele łask na tych, którzy bedą ją odmawiać.Podobne praktyki dotyczyły bodajże brązowego medalionu św. Benedykta w wiekach średnich.Co do rewersu spójrz na fotkę, a przy okazji gratuluję trafienia!Pozdr.
PG Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 Idąc dalej tropem św. Michała, rewers może stanowić symbolikę kościoła - wg Apokalipsy św. Jana, Michał ukazany jest jako „pogromca Smoka - Szatana”.I nastąpiła walka na niebie. Michał i jego aniołowie mieli walczyć ze Smokiem. I wystąpił do walki Smok (...) ale nie przemógł."Walkę wszczyna Smok, który ma do dyspozycji dwie bestie, z morza i z lądu: bałwochwalcze mocarstwo (przemoc) i fałszywego proroka (symbol walki ideologicznej i kłamliwej propagandy). Obie bestie są narzędziami Smoka w walce z Niewiastą - Kościołem.
PG Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 Choć bardziej skłaniałbym się do teorii ochronnej medalionu - jednostki, społeczności, narody mają swoich duchowych opiekunów (tu konkretnie oddanie nowonarodzonego pod opiekę). Św. Michał, dzięki nadprzyrodzonej zwycięskiej mocy, którą posiada od Boga, występuje jako opiekun ludu świętego, sprawiedliwych i świętych, czyli zapisanych w księdze życia.„W owych czasach wystąpi Michał, wielki książę, który jest opiekunem dzieci twojego narodu. Wtedy nastąpi okres ucisku, jakiego nie było, odkąd narody powstały, aż do chwili obecnej. W tym czasie naród twój dostąpi zbawienia: ci wszyscy, którzy zapisani są w księdze.„Ale to tylko moje gdybanie :)Pozdr.
Sv Napisano 22 Styczeń 2008 Autor Napisano 22 Styczeń 2008 Moje gdybanie jest takie...Ciekawy artykuł ale o medalionach z wizerunkiem Św. Jerzego zamieszczono w ostatnim Przeglądzie Numizmatycznym. Jest tam wzmianka o umieszczaniu wizerunku Św. Michała na medalikach w okresach „średnich” .W oparciu o ten artykuł sądzę, że ten z fotki należy zakwalifikować jako medalion opatrznościowy, być może noszony w kieszeni lub zaszywany w ubranie, ewentualnie wieszany na szyi ( tu bym się zastanowił z uwagi na jego wielkość i ciężar ).Trudno jest określić czy posiadał zawieszkę, gdyż miejsce w którym powinna się ona znajdować jednoznacznie tego nie wskazuje – na górze jest lekkie uszkodzenie rantu ale tylko od strony Św. Michała. Poza tym, gdyby w miejscu, gdzie jest ubytek doczepić uszko, medalion wisiałby ale krzywo. Na medalionie nie widać żadnych napisów – takowe są na zamieszczonych w PN medalionach z „ Kopijnikiem”. Czy tam były? Może uległy wytarciu, a do tego pokryła je gruba warstwa patyny? Bez materiału porównawczego, bądź ściągnięcia patyny nie można tego stwierdzić – to ostatnie ze względów oczywistych odpada. Św. Michał jest patronem m.in. małych dzieci, a na medalionie jest wizerunek kobiety [ (?)... chyba lekko widoczne piersi...] z uniesionym w górę dzieckiem – może tak jak sugerował martian powierzającej dziecko opiece Św. Michała (?). Kobieta przebywa na jakimś dziwnym łożu ( może kształt tego łoża to wskazówka z jakiego okresu pochodzi medalion? ) – czy ma to sugerować, że dziecko zostało niedawno urodzone, a kobieta odzyskuje siły na tej leżance po przebytych trudach? Jeżeli tak, to może był wtedy zwyczaj darowania dziecku takiego medalionu zaraz po jego narodzeniu ?
martian. Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Stylistyka i stan zachowania podpowiada mi dobę romantyzmu. Łoże przypomina wizerunki rzymskich, zaś sam święty, gdzieś widziałem bardzo podobny obraz do tego wizerunku, ale nie mogę znaleźć.
Sv Napisano 23 Styczeń 2008 Autor Napisano 23 Styczeń 2008 Św. Michał to też patron Cesarstwa Rzymskiego:)ale i paru innych Państw... medal pokrywa gruba patyna, a towarzyszył mu grosz Augusta III. ..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.