Skocz do zawartości

Ultrafiolet

pol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Słyszałem kiedyś , że orgonlności mundurów niemieckich mozna sprawdzić , za pomocą ultrafioletu.Czy to prawda , że przy naświetlaniu orginalnych 2-go wojennych mundurów nici nie będa świeciły , a w ty pózniejszych po naświetleniu będą świeciły???I czy to samo tyczy sie także mundurów z lat 50-60 , czy pózniejszych???

Proszę o bardzo szybką odp. , gdyż mam mozliwość zakupienia , ale nie wiem , czy to napewno orginał
No chyba , ze znacie jeszcze jakieś inne metody potwierdzenia autentyczności

z góry dzięki

pozdro pol
Napisano
to bardzo ciekawe ale uważam, że raczej materiał nie może nie dawać żadnych śladów w ultrafiolecie, zwłaszcza jeżeli był użytkowany i był poplamiony przez pot, krew,czy jakieś inne substancje, wręcz przeciwnie powinien powinien dacjakies ślady, ale to jest tylko moja opinia. swoją drogą to gdzieś rzeczywiście czytałem o specjalnych materiałach i niciach na mundury które nie były widoczne w jakimś spektrum światła ale to jakoś dotyczyło czasów bardzo współczesnych.
Napisano
Musiałby mieć wszyte wstawki jak banknoty, bo te też świecą w UV ale taka masówka w mundurach w tamtych czasach, chociaż Niemcy wtedy jednak trochę wyprzedzali cały świat w pewnych dziedzinach
pozdr
Napisano
szefo a powiedz mi jak policja poszukuje śladów krwi i odcisków palców, a jak wyglądają niektóre sposoby pisania niewidocznym atramentem, a wkońcu idź na dyskoteke i popatrz na kolory w innej długości światła.
Napisano
W latach 80 mówiono o tym, jakoby mundury wojsk UW były skażone" i można je było widzieć (przy użyciu odpowiedniego sprzętu) w nocy. Wątpie jednak, aby okazało się to prawdą. Spory przekręt.
M.
Napisano
witam
to, że ubrania świecą" w ultrafiolecie świadczy o tym, że były wcześniej wyprane w proszku do prania, zawierającym wybielacz optyczny - wszystkie współczesne to zawierają pozdrawiam Jarek
Napisano
Niekoniecznie, to że ubrania świecą" jest spowodowane domieszką sztucznych składników w materiale użytym do ich uszycia(tak samo jest z nićmi) a jak wiadomo tkaniny sztuczne zaczęto produkować dopiero po wojnie. Teoretycznie można więc określić czy fant który mamy zamiar kupić jest oryginalny. Ale to by było zbyt proste więc pozostają jeszcze u rzeczy uszyte współcześnie z materiału wyprodukowanego przed końcem wojny... Taka metoda sprawdzania oryginalności jest bardzo popularna na Zachodzie.

Mundury UW nie były skażone, świeciły" (ale tylko w noktowizorze) ponieważ farby użyte do ich farbowania były czułe na podczerwień.

Pozdrawiam.
Heinz.
Napisano
wczoraj na Allegro była podobna dyskusja , z tego co napisał jeden z dyskutantów to świecą nylonowe nici którymi przy podróbka wyszywa się niemieckie orły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie