krzbel Napisano 12 Styczeń 2008 Autor Napisano 12 Styczeń 2008 Proszę o pomoc w wyjaśnieniu napisu na blaszce, STALAG VIII A NR607 a następnie litera W,interesują mnie wszystkie informacje
krzbel Napisano 12 Styczeń 2008 Autor Napisano 12 Styczeń 2008 STALAG 308 też mam tylko numer wyższy,a ta litera w coś Koledze mówi?
krzbel Napisano 12 Styczeń 2008 Autor Napisano 12 Styczeń 2008 STALAG 308 też mam tylko numer wyższy,a ta litera w coś Koledze mówi?
kamo1939 Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 Drukowana pojedyncza litera na nieśmiertelniku oznaczała najczęściej narodowość jeńca np. P dla Polaków, F dla Francuzów, L dla Łotyszy, R dla Rosjan czy E dla Estończyków.W Stalagu VIII A więziono Polaków, 20 tys. Belgów i Francuzów, a także byli i Anglicy, Nowozelandczycy, Australijczycy i Południowoafrykańczycy (razem ok. 3 tys. żołnierzy). Potem również powstańcy warszawscy i Słowacy walczący w Słowackim Powstaniu Narodowym. Byli tam również więzieni Włosi. Możliwe więc, że dotyczył któregoś z tych narodów. Jednak bardziej prawdopodobne wydaje mi się, iż litera W może oznaczać po prostu oddział roboczy czyli podobóz.Jedna z filii - Arbeitskommando 10001, utworzono w miejscowości Wierzbowa (niem.Ruckenwaldau) w pow. bolesławieckim, gdzie przetrzymywano jeńców alianckich, w tym komandosów z LRDG, których Niemcy rozstrzelali kilka godzin przed wkroczeniem wojsk radzieckich, w dniu 9 lutego 1945 roku.
krzbel Napisano 12 Styczeń 2008 Autor Napisano 12 Styczeń 2008 Proszę o pomoc w wyjaśnieniu napisu na blaszce, STALAG VIII A NR607 a następnie litera W,interesują mnie wszystkie informacje
RyB@14 Napisano 13 Styczeń 2008 Napisano 13 Styczeń 2008 stalag VIIIA-stalag dla jeńców wojennych znajdował sie w gorlitz(obecnie ZGorzelec)
krzbel Napisano 13 Styczeń 2008 Autor Napisano 13 Styczeń 2008 Dziękuje ,to też ustaliłem zastanawia mnie ta litera W i niski numer ,czyżby z 39roku?Może jeszcze ktoś doda coś ciekawego,zapraszam
krzbel Napisano 12 Styczeń 2008 Autor Napisano 12 Styczeń 2008 Fotki mogę przesłać na pocztę ,niestety nie mogą mi się załadować,czy niski numer może oznaczać że jest to blaszka z początku istnienia stalagu.Dziękuje za wszelką pomoc
Pytanie
krzbel
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.