Skocz do zawartości
  • 0

co to za bagnet

junkers323

Pytanie

Napisano

witam
mam taki bagnecik jest to prawdopodobnie pruski wz 71 ale nie ma zadnych pruskich oznaczeń ma tylko zbitą nazwe producenta i literke R na grzbiecie wymiary identyczne jak pruskiego 71 moze to jakiś eksport do rumunii jak by ktoś wiedział prosze o pomoc

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
srednica oczka 17,5 mm tak więc jak i wszystkie inne wymiary pasuje do niemca wyczytałem ze rumuńskie miały dłuzszy jelec tzn oczko na lufę było wyzej.
Napisano

witam
mam taki bagnecik jest to prawdopodobnie pruski wz 71 ale nie ma zadnych pruskich oznaczeń ma tylko zbitą nazwe producenta i literke R na grzbiecie wymiary identyczne jak pruskiego 71 moze to jakiś eksport do rumunii jak by ktoś wiedział prosze o pomoc

Napisano
Z tym dłuższym jelcem w rumuńskim bagnecie nie do końca jest tak, jak piszesz. Jelec w Mauserze 71/84 ma wysokość całkowitą 61,6 mm, a w rumuńskim-60,6 mm.
Krawęź otworu w bagnecie rumuńskim jest dalsza od okładzin, bo otwór jest mniejszy.
Na szczęście średnica pierścienia w Twoim bagnecie rozwiała wątpliwości- masz bagnet do karabinu niemieckiego.
Sporo tej broni wysłano do krajów w Ameryce Południowej, może masz taki właśnie eksportowy produkt.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
napewno masz rację bagnet wyprodukowano pewnie w niemczech po eksporcie zatarto znaki pruskie i nazwe producenta a wiesz coś może o eksporcie bagnetów s14 bayard (płaskie zbroocze) poniewaz mam sztuke i analogicznie jak w tym bagnecie wszystkie bicia zostały zeszlifowane.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie