rencvg Napisano 6 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2008 Mam pytanko do bardziej doświadczonych kolegów.Chciałbym rozruszać zatrzask w pruskim LIŚCIU.Jak to najlepiej zrobić? Prosze o pomoc!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 6 Styczeń 2008 Share Napisano 6 Styczeń 2008 O ile jest bez drewna to namocz w ropie lub czymś podobnym na kilka tygodni. Potem podkładasz kawałki alu pod głowice tak aby zatrzask się nie opierał o nie i przez kolejny kawałek alu walisz młotem w przycisk ( rozsądek i umiar wymagane). Jak ruszy to go tak przebijasz tam i z powrotem aż będzie ładnie pracował. Jak nie ruszy to dalej moczyć.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 7 Styczeń 2008 Share Napisano 7 Styczeń 2008 Tylko to namocz trochę, jeszcze pstryknij tam WD-40 i uważaj na sprężynę żeby nie pękła. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oskarxyz Napisano 8 Styczeń 2008 Share Napisano 8 Styczeń 2008 A czy można moczyć w WD40 czy lepiej ropie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 8 Styczeń 2008 Share Napisano 8 Styczeń 2008 Niech jedna osoba go tak trzyma , aby się nie opierał. A ty wal w zamek jakimś miedzianym drutem. powinien puścic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 8 Styczeń 2008 Share Napisano 8 Styczeń 2008 Najpierw go daj do ropy a puźniej dawaj WD40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 8 Styczeń 2008 Share Napisano 8 Styczeń 2008 a ja sikam WD-40. Otwieram imadło na szerokośc 2 cm. I tak ustawiam końcówke ze to co ma wyjśc" w szczeline miedzy kleszczami imadła. No i naparzam w cycek zatrzasku.Nic na siłe, ale wszystko młotkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 8 Styczeń 2008 Share Napisano 8 Styczeń 2008 No na siłę nie można ale lepiej trochę nasmarować, zmiękczyć żeby sprężyna nie poszła w drobny mak, jeszcze rzecz jasna zależy w jakim stanie jest zatrzask Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 8 Styczeń 2008 Share Napisano 8 Styczeń 2008 Podparcie takie na imadle jest OK ale najpierw pozakładać szczęki z alu. Inaczej poodbijają się stalowe na głowicy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 A jak nie okładkami z aulu. to szmatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzeł39 Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 A ja zazwyczaj podgrzewam zatrzask nad kuchenką gazową :), po rozgrzaniu do wody, i tak 2-3 razy, następnie młotek i działa idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rencvg Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2008 Ale do jakiej temperatury rozgrzewasz bagnet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzeł39 Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 temp. to nie wiem, ale trzymam go nad ogniem ok.3-4 min. i następnie do wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryngo Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 włuż do octu na 2 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 Ocet to trawienie. Zatrzask jak go ubędzie to faktycznie ruszy, a może nawet całkiem się rozleci. Grzanie ma tę wade że przy okazji lubi niestety paść sprężyna.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rencvg Napisano 10 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2008 Dzięki za rady. Ruszyłem zatrzask . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIZON750 Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Ja tam młotkiem nie walę tylko w imadle tak ustawiam podkładki, że skręcając wciskam zatrzask (oczywiście z wyczuciem) działa dużo lepiej niż młotek i łatwiej uniknąć uszkodzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Ściskanie takie imadłem jest OK. Jednak czasami lepiej udarowo, zwłaszcza te bardziej zrośnięte".Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekranger11 Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 Lepszy efekt niż moczenie w ropie,które jest długotrwałe,niż ocet który wyżera metal,daje COCA-COLA napój,w którym moczymy metal a potem smarujemy olejem,lub WD-40.SPRAWDZAŁEM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 Coca-cola ma minimalną ilość kwasu fosforowego. Jest to jedyny aktywny czynik. Jest go na tyle mało że na jedno wychodzi jak by moczyć w wodzie gazowanej z cukrem. Mit placebo" rodem z USA. W ramach tesu Coca-Coli jako odrdzewiacza moczyłem w niej kilka miesiecy stalowe łuski, nic się z nimi nie podzało względem porównawczych nie moczonych. Czysta woda jak element ruszy bardzo ładnie oczyszcza, lepiej jak ropa i podobne, idzie o wymywanie rdzy bo nie kleji drobin.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.