Skocz do zawartości

zatrzask w bagnecie

rencvg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanko do bardziej doświadczonych kolegów.Chciałbym rozruszać zatrzask w pruskim LIŚCIU.Jak to najlepiej zrobić? Prosze o pomoc!!!!!!!!!
Napisano
O ile jest bez drewna to namocz w ropie lub czymś podobnym na kilka tygodni. Potem podkładasz kawałki alu pod głowice tak aby zatrzask się nie opierał o nie i przez kolejny kawałek alu walisz młotem w przycisk ( rozsądek i umiar wymagane). Jak ruszy to go tak przebijasz tam i z powrotem aż będzie ładnie pracował. Jak nie ruszy to dalej moczyć.
Wojtek
Napisano
a ja sikam WD-40. Otwieram imadło na szerokośc 2 cm. I tak ustawiam końcówke ze to co ma wyjśc" w szczeline miedzy kleszczami imadła. No i naparzam w cycek zatrzasku.
Nic na siłe, ale wszystko młotkiem
Napisano
No na siłę nie można ale lepiej trochę nasmarować, zmiękczyć żeby sprężyna nie poszła w drobny mak, jeszcze rzecz jasna zależy w jakim stanie jest zatrzask
Napisano
A ja zazwyczaj podgrzewam zatrzask nad kuchenką gazową :), po rozgrzaniu do wody, i tak 2-3 razy, następnie młotek i działa idealnie
Napisano
Ocet to trawienie. Zatrzask jak go ubędzie to faktycznie ruszy, a może nawet całkiem się rozleci. Grzanie ma tę wade że przy okazji lubi niestety paść sprężyna.
Wojtek
  • 1 month later...
Napisano
Ja tam młotkiem nie walę tylko w imadle tak ustawiam podkładki, że skręcając wciskam zatrzask (oczywiście z wyczuciem) działa dużo lepiej niż młotek i łatwiej uniknąć uszkodzeń.
Napisano
Lepszy efekt niż moczenie w ropie,które jest długotrwałe,niż ocet który wyżera metal,daje COCA-COLA napój,w którym moczymy metal a potem smarujemy olejem,lub WD-40.SPRAWDZAŁEM.
Napisano
Coca-cola ma minimalną ilość kwasu fosforowego. Jest to jedyny aktywny czynik. Jest go na tyle mało że na jedno wychodzi jak by moczyć w wodzie gazowanej z cukrem. Mit placebo" rodem z USA. W ramach tesu Coca-Coli jako odrdzewiacza moczyłem w niej kilka miesiecy stalowe łuski, nic się z nimi nie podzało względem porównawczych nie moczonych. Czysta woda jak element ruszy bardzo ładnie oczyszcza, lepiej jak ropa i podobne, idzie o wymywanie rdzy bo nie kleji drobin.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie