elnio Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 Ciężka sprawa. To wygląda na poczatek III w. Z gęby jakby podobny do Karakalli.Co do nominału, to jest to jakiś duzy brąz z mennicy rzymskiej - potrzebna ŚREDNICA !!!
wojtekanka Napisano 6 Styczeń 2008 Autor Napisano 6 Styczeń 2008 Witam, fachowcy przybyli juz podaje: srednica 3 cm gruba na jakies 0.4 cm,sproboje odczytac legede ale nie wiem czy cos z tego bedzie,pozdrawiam i dziekuje
banderas Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 Witam.Kiedyś w Muzeum Histori Ukrainy widziałem taką monetę jak Twoja, problem w tym że z opisu wynikało że to nie moneta tylko medalion i na dodatek unikatowy.pzdr.
wojtekanka Napisano 6 Styczeń 2008 Autor Napisano 6 Styczeń 2008 Nie wiem, ale wydaje mi sie ,ze to raczej z gatunku Antoninius Pius Sestertius bo inna monetka z tego pola by na to wskazywala,pozdrawiam
elnio Napisano 7 Styczeń 2008 Napisano 7 Styczeń 2008 Ja bym raczej powiedział, że to moneta z gatunku Caracalla sestertius".
banderas Napisano 7 Styczeń 2008 Napisano 7 Styczeń 2008 elnio-pytanie laika w tym temacie - czy może to być multiplum Caracalla.Jak patrzę na tą gębę to szczerze mówiąc pasuje mi do Licyniusza I,ta łukowata szczęka i ten nos boksera.Może głupie pytanie,ale uczę się i czekam na odpowiedż fachowca.Gratuluję wiedzy i pzdr.
kocham_góry Napisano 7 Styczeń 2008 Napisano 7 Styczeń 2008 Polecam książkę Skarby denarów rzymskich z Nietuliska Małego". Na 69 tablicach są zdjęcia 1370 monet rzymskich, w tym także twojej, z dokładnym opisem co za monetka.
elnio Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 To mosiężny sesterc z mennicy rzymskiej. Za Licyniusza nie bito już sesterców. A w książce o skarbach z Nietuliska są same srebrne denarki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.