Skocz do zawartości

pocisk - bomba lotnicza

darkan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
spotkał się może ktoś z czymś takim a mianowicie z pociskim artyleryjskim przerobionym na bombę lotniczą?
znalazłem kidyś kilka takich bomb, z wyglądu był to pocisk kalibru prawdopodobnie 76 może 85mm, który miał wyraźne miejsce na pierścień wiodący z przyspawanymi lotkami. co ciekawe wszystkie te bomby zmiast zapalników miały powkręcane korki bakelitowe, nie wiem czy z tymi korkami to robota naszych saperów czy ktoś w pośpiechu nie zdążył powkręcać zapalników.
Napisano
Witam
Będąc na giełdzie staroci we Wrocławiu, widziałem takie zjawisko. Rosyjski pocisk 76mm, osadzony w koszu ze stalowego drutu, do którego przyspawane były lotki.
Napisano
Spotkałem coś takiego, rosyjskie i niemieckie prawdopodobnie część pocisków, które nie spełniły norm przy odbiorze technicznym przerabiano na bomby
Napisano
witam też mi to przyszło na myśl, że to może jakiś odpad produkcyjny. niestety nie posiadam zdjęć ale lotki były w kształcie kwadratu z cienkiej blachy i raczej były sowieckie bo leżały na byłym niemieckim poligonie doświadczalnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie