darkan Napisano 17 Styczeń 2004 Autor Napisano 17 Styczeń 2004 spotkał się może ktoś z czymś takim a mianowicie z pociskim artyleryjskim przerobionym na bombę lotniczą?znalazłem kidyś kilka takich bomb, z wyglądu był to pocisk kalibru prawdopodobnie 76 może 85mm, który miał wyraźne miejsce na pierścień wiodący z przyspawanymi lotkami. co ciekawe wszystkie te bomby zmiast zapalników miały powkręcane korki bakelitowe, nie wiem czy z tymi korkami to robota naszych saperów czy ktoś w pośpiechu nie zdążył powkręcać zapalników.
Vercyn Napisano 17 Styczeń 2004 Napisano 17 Styczeń 2004 WitamBędąc na giełdzie staroci we Wrocławiu, widziałem takie zjawisko. Rosyjski pocisk 76mm, osadzony w koszu ze stalowego drutu, do którego przyspawane były lotki.
geddon Napisano 17 Styczeń 2004 Napisano 17 Styczeń 2004 Spotkałem coś takiego, rosyjskie i niemieckie prawdopodobnie część pocisków, które nie spełniły norm przy odbiorze technicznym przerabiano na bomby
darkan Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 witam też mi to przyszło na myśl, że to może jakiś odpad produkcyjny. niestety nie posiadam zdjęć ale lotki były w kształcie kwadratu z cienkiej blachy i raczej były sowieckie bo leżały na byłym niemieckim poligonie doświadczalnym.
SP17 Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Takie bomby z przerobionych pocisków 155mm lub 150mm używali Japończycy miedzy innymi w ataku na Pearl....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.