boiler Napisano 16 Styczeń 2004 Autor Napisano 16 Styczeń 2004 Zdjęcie zrobione w 1991r. na poligonie pod Orzyszem. Generalnie żartobliwe w wymowie, ale problem poważny: co to za czołg? IS 3? Proszę zwrócić uwagę na proporcje: rozbita załoga" składała się z chłopaków po 185 cm.....Z góry dziękuję za identyfikację.Pozdrawiam, boiler
werk Napisano 17 Styczeń 2004 Napisano 17 Styczeń 2004 Wydaje się to niemożliwe, ale wygląda to na (obiekt 701)czyli IS4
Gość Napisano 17 Styczeń 2004 Napisano 17 Styczeń 2004 Jednak zostaję przy IS 3, IS 4 ma zupełnie inny kształt wieży, zresztą co robiłby na poligonie pod Orzyszem, postrzelany jak sito? Pozdrawiam
boiler Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 Pogrzebałem i się upewniłem. Pięknego Józefa Stalina no 3 rozstrzelano na mazurskim poligonie. Teraz go już nie ma, stoi kilka podziurawionych 55-ek. A z ciekawostek - w tym 91 roku widziałem na tym poligonie dwa SdKfz 251, również potraktowane jako cele dla RGPpanc. Pozdrawiam, boiler
werk Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Tak to napewno IS3. Do tej pory było wiadomo tylko o dwóch IS3 w WP, okazuje się że było ich więcej!
boiler Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 Werk,nie jest wykluczone, że jeden z tej dwójki zakończył swój żywot na strzelnicy i to jego zdjęcie zrobiłem. A propos, co wiesz o losach tych dwóch egzemplarzy IS 3 w LWP?
werk Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Ten był by trzeci!. Jeden jest w Muzeum Pancernym Wyższej Szkoły Oficerskiej w Poznaniu (kompletny), drugi (skorupa) sciągnięty z poligonu w Orzyszu stoi w Forcie Czerniakowskim w Warszawie.Pozdrawiam
boiler Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 Werk,jednak się zgadza - po 91 roku nie widziałem go już na poligonie pod Orzyszem, może więc to ten sam, co w Wawie stoi?
werk Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Ten w Warszawie nie jest nawet draśnięty z wierzchu wygląda na ideał!
Duncam Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Boiler, zamieściłeś kolorowe zdjęcie IS - 3. Nastepnie napisałeś, że to taki sam czołg jak na zdjęciu czarno-białym. Moim zdaniem mylisz się. Czołg IS-3 posiada inną osłonę pancerną armaty niż ten na fotce z 1991. Tamten ma wyraźny, mały pierścień u nasady armaty (taki jak w IS-2), natomiast czołgi IS-3 takowych nigdy nie miały, co doskonale ilustruje zamieszczone przez ciebie zdjęcie kolorowe. Gdzie na zdjęciu czarno-białym typowe cztery potężne śruby wzmacniające? To nie jest IS-3. Jeśli byłeś w 1991 na poligonie, to przypomnij sobie, czy ten czołg miał tzw os szczupaka", charakterystyczny dla IS-3.Pzdr
boiler Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 Duncam,moim skromnym nie masz racji, to nie może być IS 2 - wszak zupełnie inny kształt wieży - patrz zdjęcie. A osłona armaty właśnie jest identyczna w tych dwóch zamieszczonych przeze mnie zdjęciach - i jednocześnie zupełnie inna niż ta w IS 2, jak widać... Można się jedynie spierać o armatę, powinna być zwykła 122-ka, a armata, którą widać na zdjęciu z 1991r. coś mi nie pasi.....Jeśli chodzi Ci o pancerz przedni czołgu, o ten słynny ząbek", co lodołamacza przypomina - z ręką na sercu powiem, że nie wiem, nie pamiętam - po pierwsze, wszystkie czołgi na poligonie w Orzyszu - T 34, T 55 i inne pokryte były blachą i przerabiane na niby niemieckie pantery i tygrysy - oby były kanty i białe krzyże na nich (coby,podejrzewam, morale nie psuć), po drugie szczeniakiem wtedy byłem i traktowałem głownie ten sprzęt jako radochę na wagarach..... Pozdro, b.
werk Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Jarzmo działa. Uchwyty i zaczepy do podnoszenia wieży jak w IS3, tylko ten kąt pochylenia pancerza wieży coś nie pasuje!
Duncam Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Widzimy różne rzeczy na tym samym zdjęciu. Pozostaję przy swoim zdaniu. I pytam. Gdzie na czarno-białym zdjęciu są cztery potężne śruby u nasady armaty (tuż koło armaty), tak typowe dla IS-3? Ich tam nie ma i nie ma na nie miejsca. To bardzo dobrze widać. Jest natomiast mały pierścień, którego IS-3 nie miał!Porównaj te zdjęcie z rysunkami technicznymi IS-2 i IS-3. Nie twierdzę, że to IS-2 (choć to najbardziej prawdopodobne), ale IS-3 to nie jest na pewno. A armata to ma chyba po prostu spiłowany hamulec wylotowy (IS-3 i tak miał dłużą lufę przed hamulcem!)Pzdr
grenadier Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 To jest niestety Is 3. Wystarczy pierwsza fotke rozjaśnić. To co jest brane za pierścień z Isa 2 niestety nim nie jest. To są właśnie te cztery śruby z Isa 3...
grenadier Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Sorki, nie dodałem zdjęcia... Rozjaśniłem interesujący fragment. Widac jarzmo działa Is 3.
boiler Napisano 19 Styczeń 2004 Autor Napisano 19 Styczeń 2004 Grenadier,tak też myślałem, dzięki.Ale nadal pozostaje aktualne pytanie o losy IS 3 w LWP.....
Duncam Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Pozostaję przy swoim zdaniu. Dla mnie to nie jest IS-3.Coś wam wyjaśnię. Do Polski sprowadzono tylko DWA czołgi IS-3. Miało to miejsce na przełomie 1946 i 1947 roku. Ich numery fabryczne to 703.604A81 i 703.605A58. Oba skierowano do Szkoły Oficerskiej Broni Pancernej w Poznaniu (do dziś w muzeum w Poznaniu jest jeden). Później jeden egzemplarz trafił w latach 50tych na WAT. W latach 70tych odesłano go na poligon w Orzyszu. Stamtąd w latach 90tych ponownie trafił do Warszawy (muzeum na Forcie Czerniakowskim).Pzdr
Duncam Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 A może macie rację? No bo IS-1, IS-2, IS-4 czy KW-85 to to nie jest, a to zdjęcie jest z Orzysza. W 1991 czołg z Warszawy nadal tam stał. Zatem jeśli to jest IS-3, to ten sam co dziś stoi w Warszawie.Pzdr
werk Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Duncam,Wszystko się zgadza pozatym że IS z Warszawy nie ma żadnych postrzelin i ma chamulec wylotowy, miał go też na poligonie w Orzyszu!
Duncam Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Gdy na początku lat 90tych sprowadzono go z Orzysza do Warszawy, hamulca wylotowego nie było. Ponownie dołączono go dopiero później. Wiem, bo widziałem na własne oczy. Są też stosowne zdjęcia. Pzdr
werk Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Czyli wszystko wyjasnione. Ciekawe jak jest z dostępnością IS3 na wschodzie i czy można gdzieś zobaczyć T10 ?
Duncam Napisano 20 Styczeń 2004 Napisano 20 Styczeń 2004 To dość popularny czołg. W krajach byłego ZSRR jest ich trochę na pomnikach, walają się po poligonach czy stanowią część starych systemów obronnych (niestety te z poligonów i bunkrów w ostatnich kilku latach masowo trafiają do hut). Kiedy kilka lat temu jechałem pociągiem relacji Warszawa-Kijów widziałem wściekle" zielonego IS-3M na pomniku w jakim proincjonalnym miasteczku na Ukrainie. Natomiast T-10 to chyba tylko w Kubince.Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.