Skocz do zawartości

Co to za czołg?

boiler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdjęcie zrobione w 1991r. na poligonie pod Orzyszem. Generalnie żartobliwe w wymowie, ale problem poważny: co to za czołg? IS 3?
Proszę zwrócić uwagę na proporcje: rozbita załoga" składała się z chłopaków po 185 cm.....
Z góry dziękuję za identyfikację.
Pozdrawiam, boiler

Napisano
Jednak zostaję przy IS 3, IS 4 ma zupełnie inny kształt wieży, zresztą co robiłby na poligonie pod Orzyszem, postrzelany jak sito? Pozdrawiam
Napisano

Pogrzebałem i się upewniłem. Pięknego Józefa Stalina no 3 rozstrzelano na mazurskim poligonie. Teraz go już nie ma, stoi kilka podziurawionych 55-ek. A z ciekawostek - w tym 91 roku widziałem na tym poligonie dwa SdKfz 251, również potraktowane jako cele dla RGPpanc. Pozdrawiam, boiler

Napisano
Werk,
nie jest wykluczone, że jeden z tej dwójki zakończył swój żywot na strzelnicy i to jego zdjęcie zrobiłem. A propos, co wiesz o losach tych dwóch egzemplarzy IS 3 w LWP?
Napisano
Ten był by trzeci!. Jeden jest w Muzeum Pancernym Wyższej Szkoły Oficerskiej w Poznaniu (kompletny), drugi (skorupa) sciągnięty z poligonu w Orzyszu stoi w Forcie Czerniakowskim w Warszawie.
Pozdrawiam
Napisano
Werk,
jednak się zgadza - po 91 roku nie widziałem go już na poligonie pod Orzyszem, może więc to ten sam, co w Wawie stoi?
Napisano
Boiler, zamieściłeś kolorowe zdjęcie IS - 3. Nastepnie napisałeś, że to taki sam czołg jak na zdjęciu czarno-białym. Moim zdaniem mylisz się. Czołg IS-3 posiada inną osłonę pancerną armaty niż ten na fotce z 1991. Tamten ma wyraźny, mały pierścień u nasady armaty (taki jak w IS-2), natomiast czołgi IS-3 takowych nigdy nie miały, co doskonale ilustruje zamieszczone przez ciebie zdjęcie kolorowe. Gdzie na zdjęciu czarno-białym typowe cztery potężne śruby wzmacniające? To nie jest IS-3. Jeśli byłeś w 1991 na poligonie, to przypomnij sobie, czy ten czołg miał tzw os szczupaka", charakterystyczny dla IS-3.
Pzdr
Napisano

Duncam,
moim skromnym nie masz racji, to nie może być IS 2 - wszak zupełnie inny kształt wieży - patrz zdjęcie. A osłona armaty właśnie jest identyczna w tych dwóch zamieszczonych przeze mnie zdjęciach - i jednocześnie zupełnie inna niż ta w IS 2, jak widać...
Można się jedynie spierać o armatę, powinna być zwykła 122-ka, a armata, którą widać na zdjęciu z 1991r. coś mi nie pasi.....
Jeśli chodzi Ci o pancerz przedni czołgu, o ten słynny ząbek", co lodołamacza przypomina - z ręką na sercu powiem, że nie wiem, nie pamiętam - po pierwsze, wszystkie czołgi na poligonie w Orzyszu - T 34, T 55 i inne pokryte były blachą i przerabiane na niby niemieckie pantery i tygrysy - oby były kanty i białe krzyże na nich (coby,podejrzewam, morale nie psuć), po drugie szczeniakiem wtedy byłem i traktowałem głownie ten sprzęt jako radochę na wagarach..... Pozdro, b.

Napisano
Jarzmo działa. Uchwyty i zaczepy do podnoszenia wieży jak w IS3, tylko ten kąt pochylenia pancerza wieży coś nie pasuje!
Napisano
Widzimy różne rzeczy na tym samym zdjęciu. Pozostaję przy swoim zdaniu. I pytam. Gdzie na czarno-białym zdjęciu są cztery potężne śruby u nasady armaty (tuż koło armaty), tak typowe dla IS-3? Ich tam nie ma i nie ma na nie miejsca. To bardzo dobrze widać. Jest natomiast mały pierścień, którego IS-3 nie miał!
Porównaj te zdjęcie z rysunkami technicznymi IS-2 i IS-3. Nie twierdzę, że to IS-2 (choć to najbardziej prawdopodobne), ale IS-3 to nie jest na pewno. A armata to ma chyba po prostu spiłowany hamulec wylotowy (IS-3 i tak miał dłużą lufę przed hamulcem!)
Pzdr
Napisano
To jest niestety Is 3. Wystarczy pierwsza fotke rozjaśnić. To co jest brane za pierścień z Isa 2 niestety nim nie jest. To są właśnie te cztery śruby z Isa 3...
Napisano
Pozostaję przy swoim zdaniu. Dla mnie to nie jest IS-3.
Coś wam wyjaśnię. Do Polski sprowadzono tylko DWA czołgi IS-3. Miało to miejsce na przełomie 1946 i 1947 roku. Ich numery fabryczne to 703.604A81 i 703.605A58. Oba skierowano do Szkoły Oficerskiej Broni Pancernej w Poznaniu (do dziś w muzeum w Poznaniu jest jeden). Później jeden egzemplarz trafił w latach 50tych na WAT. W latach 70tych odesłano go na poligon w Orzyszu. Stamtąd w latach 90tych ponownie trafił do Warszawy (muzeum na Forcie Czerniakowskim).
Pzdr
Napisano
A może macie rację? No bo IS-1, IS-2, IS-4 czy KW-85 to to nie jest, a to zdjęcie jest z Orzysza. W 1991 czołg z Warszawy nadal tam stał. Zatem jeśli to jest IS-3, to ten sam co dziś stoi w Warszawie.
Pzdr
Napisano
Duncam,
Wszystko się zgadza pozatym że IS z Warszawy nie ma żadnych postrzelin i ma chamulec wylotowy, miał go też na poligonie w Orzyszu!
Napisano
Gdy na początku lat 90tych sprowadzono go z Orzysza do Warszawy, hamulca wylotowego nie było. Ponownie dołączono go dopiero później. Wiem, bo widziałem na własne oczy. Są też stosowne zdjęcia.
Pzdr
Napisano
Czyli wszystko wyjasnione. Ciekawe jak jest z dostępnością IS3 na wschodzie i czy można gdzieś zobaczyć T10 ?
Napisano
To dość popularny czołg. W krajach byłego ZSRR jest ich trochę na pomnikach, walają się po poligonach czy stanowią część starych systemów obronnych (niestety te z poligonów i bunkrów w ostatnich kilku latach masowo trafiają do hut). Kiedy kilka lat temu jechałem pociągiem relacji Warszawa-Kijów widziałem wściekle" zielonego IS-3M na pomniku w jakim proincjonalnym miasteczku na Ukrainie. Natomiast T-10 to chyba tylko w Kubince.
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie