rafpli Napisano 31 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2007 Witam.Czy ktoś posiada jakieś informacje na temat powstańca Franciszka Nowaka, zastępcy Korfantego, dowódcy III odcinka powstańczego Mikołów - Gliwice?Będę wdzięczny za wszelkie uzyskane informacje.Pzdr.Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 5 Styczeń 2008 Share Napisano 5 Styczeń 2008 Polskim krolem, krolowa Niemcy nazywali osobe bardzo zaangazowana w propagowanie polskosci - wiec sugerowanie sie tym pseudonimem nie jest najlepszym pomyslem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafpli Napisano 6 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2008 Informacje które odnalazłem w książce Mikołowski Słownik Biograficzny M.Sworzeń , A.Dudek :Nowak Franciszek, pseud; Polski Król; powstaniec śląski, ur. w Mikołowie-Goju; zastępca Korfantego i jego bliski współpracownik; dowódca III odcinka powstańczego Mikołów-Gliwice; w czasie II WŚ. poszukiwany przez gestapo; fundator pomnika powstańca śląskiego w Mikołowie-Goju; autor opowiadań w czasopiśmie a Wolność i Lud", odznaczenia : Krzyż Walecznych...Szukam jakiś dalszych informacji...Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pt3 Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 Zerknij do biblioteki i czytelni Encyklopedia Powstań Śląskich.." jest to w kazdej bibliotece miejskiej (czytelnia raczej ) na ślasku i zagłębiu. Muzeum Slaskie w Katowicach ma projekt mulitimedialny dot powstańców ...sam szukałem tam nazwisk ..polecam szukaj na stronie muzeum będzie dnosnik. Dodatkowo pewien periodyk , z woj. śląskiego miał cykl art dot. dowódcy powstań. Jak podasz priva to podam Ci namiar na to czasopismo. Rafpli ...ale dla czego piszesz o tym w dziale GRH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafpli Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2008 mój adres: rafpli@wp.pl..Dzięki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.