Gość Napisano 5 Lipiec 2002 Napisano 5 Lipiec 2002 Drogi kolego po nowelizacji ustawy o broni,na kolekcjonowanie broni białej nie trzeba mieć pozwolenia chyba że jest np.kastet lub parasolka z ukrytym ostrzem.A co dobroni palnej to tu są schody i nasza rodzima biurokracja sam się przekonałem zgłaszając wniosek o pozwolenie na kolekcjonowanie broni palnej.Jeśli chodzi o inteligencję panów z Policji to pozostawię to bez komentarza każdy wie jak jest .
Gość Napisano 7 Lipiec 2002 Napisano 7 Lipiec 2002 Szanowni Panowie,Z poprzednich moich postow (odnosnie kolekcjonowania czy ewentualnej petycji etc) wiadomo, ze jestem za powszechnym dostepie do broni palnej, w tym rzecz jasna dla kolekcjonerow. Nie mieszkam w USA, lecz tam faktycznie jest inna kultura obchodzenia sie z bronia palna. Ba nawet maja gwarancje dostepu do niej w II-ej poprawce do ich konstytucji. Podobnie w Szwajcarii, kazdy zdolny do sluzby wojskowej ma bron u siebie w domu...A to ze znaczny % uczestnikow forum chce miec bron bez zezwolenia... moze to swiadczy, ze jednak system w PL nie jest taki doskonaly jak by sie zwolennikom ustawy z 1999 roku wydawalo. NIE MA WOLNOSCI BEZ ODPOWIEDZIALNOSCI. Tez nie chcial bym miec sasiada, ktory ma problemy z psychika... aby mial bron palna u siebie. Jednak to jest cena wolnosci czy zycia w wolnym kraju. W sumie jesli sasiadowi odbije to czy bronia palna czy bagnetem, szabla a moze i mieczem samurajskim (jak ostatnio w UK) moze sie zabawiac...Po prostu czesc chce zyc pod kloszem i zabraniac wszystkiego co niebezpieczne (bron palna, szybkie samochody, skalkowanie bez ubezpieczenia etc etc etc), inni wybieraja wolnosc i hazard zycia (i dlatego kopia przez przypadek niewybuchy - inna sprawa co z nimi dalej robia...).Nie chce wywolac ponownej dyskusji czy za czy przeciw legalizacji broni palnej dla kolekcjonerow, czy ja pozbawiac cech.. czy nie. Ot po prostu glosuje za wolnoscia.Z szacunkiem,Gandalf de Grey
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.